Fondurile pentru Prima Casă se termină repede. Banii, redistribuiți între bănci

Fondurile pentru Prima Casă se termină repede. Banii, redistribuiți între bănci
Rapiditatea cu care unele instituţii termină banii alocaţi programului Prima Casă face că autorităţile să ia în considerare o realocare a fondurilor pentru anul 2016.

Potrivit legii, „Fondul Național pentru Garantarea Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafoanelor alocate şi să efectueze realocari între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate”.

FNGCIMM evaluează permanent gradul de utilizare a plafoanelor alocate către finanţatori, estimând în baza ritmului de acordare al fiecărei bănci din primul trimestru al anului 2016, data la care finanţatorii vor finaliza plafoanele.

Anul acesta, plafonul pentru acordarea de garanţii în cadrul programului Prima Casă s-a ridicat la 378,4 milioane de euro. La sfârşitul lunii februarie, FNGCIMM a distribuit aceşti bani către cele 18 bănci partenere în program.

Conform autorităţilor, plafoanele repartizate fiecărei instituţii au fost alocate astfel încât să asigure necesarul de garantare pe un an întreg. Zvonurile conform cărora programul susţinut de stat s-ar apropia de sfârşit i-au împins pe români să se grăbească, numărul solicitărilor urcând cu circa 25% anul acesta, relevă o analiză a agenției Edil Imobiliare Cluj.

Potrivit FNGCIMM, numărul dosarelor primite zilnic a ajuns la 460, de la 370 pe zi. La mai puţin de o lună şi jumătate de la distribuirea banilor pentru 2016, una dintre bănci a anunţat deja epuizarea fondurilor, solicitând alocarea unui plafon suplimentar. 

Comenteaza