FORBES. Clujul, motorul regiunii: număr mare de firme străine, festivaluri ce dezvoltă turismul și cel mai bine pus la punct PUG

FORBES. Clujul, motorul regiunii: număr mare de firme străine, festivaluri ce dezvoltă turismul și cel mai bine pus la punct PUG
| Foto: Arhiva

Județul Cluj rămâne principalul motor al dezvoltării regiunii de Nord-Vest.

Distribuția celor mai importante o sută de companii în cele șase județe ale regiunii este mai degrabă inegală, 44 dintre cele mai mari companii fiind localizate în Cluj. Acesta este cel mai important județ din regiune din perspectiva dezvoltării economice, având anul trecut un PIB per capita de 12.400 de euro, al treilea cel mai mare de la nivel național. Județul Cluj se remarcă și prin numărul ridicat al firmelor cu participație străină la capital, 9.627, clasându-se pe locul 3 la nivel național. Rata șomajului la nivelul județului Cluj este de doar 1,8%, iar venitul mediu net a fost în anul 2018 de 3.115 de lei, al doilea cel mai mare de la nivel național, după București, conform Forbes. 

Turismul a început să devină o altă sursă de venit pentru județ, mai ales datorită celor două festivaluri de muzică, Electric Castle și Untold, dar și mulțumită festivalului de film TIFF.

Cluj-Napoca este și cel mai important hub regional pentru clădirile de birouri, conform Forbes Best Office Hubs 2019, aici existând, la finalul primului semestru al anului anterior, un stoc de clădiri de birouri moderne de 282.000 de metri pătrați, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.Cluj-Napoca are cel mai bine pus la punct Plan Urbanistic General dintre orașele din România, iar dezvoltatorii și consultanții din domeniu susțin că autoritățile îl respectă cu sfințenie, aspect ce are un impact important asupra tuturor businessurilor. Mai mult decât atât, sectorul de IT din Cluj s-a dezvoltat galopant pe parcursul ultimului deceniu, aici activând giganți precum Google, Emerson, Endava, Bosch sau Microsoft.

Mai multe detalii AICI!

Comenteaza