Fostul administrator al Castelului Banffy a pornit proiectul România Atractivă

Fostul administrator al Castelului Banffy a pornit proiectul România Atractivă

Secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Csilla Hegedus, a prezentat Comisiei Europene (CE) cel mai mare proiect de valorificare a patrimoniului cultural din România.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

„Apreciem deschiderea experților CE față de proiectul România Atractivă și suntem optimiști că acest lucru ne va aduce cu un pas mai aproape de aprobarea celor 400 de milioane de euro ce vor putea fi alocate pentru implementarea unor proiecte de turism cultural și punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural din toată România. Mai avem mult de lucru la acest proiect, și mulțumim pentru ajutor și sprijin CE”, spune Csilla Hegedüs.

Proiectul elaborat include 14 rute turistice: ruta curiilor din Transilvania, ruta culturală a opresiunii și conflictelor, ruta mocănițelor, ruta muzeelor tehnice, ruta castelelor, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta culelor, ruta mănăstirilor din Moldova, ruta băilor populare balneare, ruta Sfântului Ladislau, ruta Limesului din România, ruta gastronomiei tradiționale și ruta vinului.

„Dezvoltarea acestor trasee culturale este o parte importantă a dezvoltării turismului. Datorită acestora pot fi create noi locuri de muncă, în special pentru tineri, și se creează și o piață pentru produsele locale. O parte importantă a proiectului este formarea de personal responsabil pentru primirea și managementul turiștilor”, a detaliat secretarul de stat.

Planul cuprinde și o componentă digitală pentru a asigura accesul la aceste valori în mediul online. Mai este mult de lucru, deoarece pe baza sugestiilor comisiei vor trebui făcute câteva modificări, dar odată ce guvernul adoptă Planul Național de Redresare și Reziliență, după negocierile oficiale cu CE, următorii pași vor include elaborarea unei strategii pentru turismul cultural în România și organizarea unui grup de lucru care să decidă exact ce valori vor fi incluse în fiecare traseu.

Csilla Hegedus a fost secretar de stat responsabil pentru patrimoniul cultural, iar în 2014, pentru scurt timp, ministru al culturii și viceprim-ministru. Din 2001, a coordonat revitalizarea Castelului Banffy din Bonțida, fiind organizator de programe educaționale și culturale.

A coordonat implementarea a 10 proiecte finanțate de Comisia Europeană, având parteneri din numeroase state ale UE. Din 2012 până în prezent este membru al juriului Marca patrimoniului european din Bruxelles. Din 2020, este cercetător la Institutul de Cercetare în Strategii Europene de la Budapesta.  

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza