Fostul șef ANAF îl contrazice pe ministrul Finanțelor: „În declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare / ANAF a încasat cu 5,5 mld. mai mult faţă de totalul declarat net”

Fostul șef ANAF îl contrazice pe ministrul Finanțelor: „În declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare / ANAF a încasat cu 5,5 mld. mai mult faţă de totalul declarat net”
| Foto: Facebook - Heiuș Lucian Ovidiu

Lucian Heiuș, fostul șef ANAF l-a contrazis pe Adrian Câciu după ce ministrul Finanțelor a afirmat că fiscul a avut încasări mai mici cu 8,9 miliarde lei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a încasat 148 miliarde lei în primele cinci luni din acest an, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net, a precizat fostul şef al instituţiei, Lucian Heiuş, după ce ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat încasări mai mici cu 8,9 miliarde de lei la ANAF în aceeaşi perioadă.

Îi atrag respectuos atenţia domnului ministru Adrian Câciu, că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) şi mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net", a scris pe Facebook Lucian Heiuş, fostul președinte ANAF.

Acesta a demisionat din funcţie luni.

Ulterior, în cursul zilei de marţi, ministrul Finanţelor a propus-o pe Nicoleta Cîrciumaru în funcţia de preşedinte interimar al Fiscului.

Câciu a subliniat că, pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. În condiţiile în care contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât s-a estimat în programare, sumele încasate efectiv de ANAF au fost cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat, a subliniat şeful de la Finanţe.

„Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti. Salut deciziile şi declaraţiile de astăzi ale prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor. În acest context, îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei", a mai precizat Adrian Câciu.

Comenteaza