“Frații Dedeman” fac regulile jocului la Cemacon Cluj

“Frații Dedeman” fac regulile jocului la Cemacon Cluj
Operatorul de bricolaj Dedeman Bacău a cumpărat un pachet de 11,8% din producătorul de materiale de construcții Cemacon Cluj-Napoca de la societatea Consultanţa Andrei & Andrei pentru 7,38 milioane de lei, și va trebui să lanseze o ofertă publică de preluare adresată celorlalţi acţionari.

Tranzacţia a fost realizată pe piaţa Deal, anunță Bursa. Anterior, Dedeman deţinea concertat 33% din companie, iar CIT Resources, 30%, în timp ce fondul Business Capital For Romania - Opportunity Fund Cooperatief (BOF) controla 33%, conform datelor Bursei de Valori București (BVB).

Potrivit legii pieţei de capital, "o persoană care, urmare a achiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în mod concertat, deţine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societăţi comerciale este obligată să lanseze o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare şi având ca obiect toate deţinerile acestora cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de două luni de la momentul atingerii respectivei deţineri".

În 2013, Cemacon, acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord privind restructurarea pachetului de credite de 30 milioane de euro. BCR a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către BOF (Olanda), fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, ulterior transferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.

În 2015, BOF a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi, după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Cemacon a raportat în primele nouă luni ale anului un profit net de 13,8 milioane lei, în creştere cu 108% faţă de perioada ianuarie - septembrie 2016. Cifra de afaceri a crescut cu 2%, la 74 milioane lei, faţă de perioada similară a anului trecut (72,2 milioane).

Își fac magazine pe terenurile fostelor fabrici

Dedeman a cumpărat un teren al societății Electroceramica Turda pe care a dat în funcţiune în toamnă al doilea său magazin din Cluj. Rând pe rând, proprietarii unităţilor industriale clujene Tehnofrig, Electromecanica sau Cemacon au vândut către Dedeman foste suprafeţe pe care se făcea odată producţie.

Anul trecut Dedeman a preluat de la Cemacon două terenuri, de 22.211 mp şi 3.104 mp, în Zalău (judeţul Sălaj), pentru 1,6 milioane de euro, prin intermediul Cemacon Real Estate şi cu acordul creditoarei ipotecare BCR. Cemacon a avut iniţial sediul la Zalău, dar ulterior și l-a mutat la Cluj. 

Reţeaua de bricolaj a intrat pe piaţa clujeană în 2011, în urma preluării a 3,7 ha din fosta platformă industrială din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA deţinea 11,2 ha. Tehnofrig Imobiliare a iniţiat un proiect de schimbare a destinaţiei fostei platforme, care devenea zonă de comerţ-servicii. 

Dedeman este o companie înfiinţată în 1992 de către fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, iar în ultimii ani aceasta a deţinut primul loc în România în sectorul bricolaj, peste reţele precum Praktiker, Leroy Merlin, Brico Depot, Hornbach, Mr. Bricolage sau Ambient. Reţeaua avea la finele anului trecut 45 de magazine, cu 9.200 de angajați, și afaceri de 1 miliard de euro. Compania deţine şi două centre logistice.  

Comenteaza