Frații Mureșan amenință că își reduc investițiile la București

Frații Mureșan amenință că își reduc investițiile la București
Teofil Mureșan, la Gala Campioni în Business

Compania Netcity Telecom, controlată de oamenii de afaceri clujeni Teofil și Simion Mureșan, avertizează că proiectul său de îngropare a cablurilor din capitală va fi afectat de deciziile autorității de reglementare.

“Decizia Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii de reducere a tarifelor serviciilor de acces pentru operatorii de telecomunicații la rețeaua metropolitană pentru fibră optică a Bucureștiului, sub nivelul tarifelor reglementate prin contractul de concesiune, reprezintă o intervenție severă, neadaptată, de natură a afecta investițiile în infrastructură, bugetul local și bunăstarea și confortul cetățenilor.

Compania va căuta soluțiile necesare pentru restabilirea unui cadru de operare echitabil pentru proiectul realizat în parteneriat cu municipiul în vederea susținerii investițiilor 100% private în infrastructura capitalei”, susține conducerea Netcity.

Aceasta a precizat că orice intervenție a autorităților trebuie să asigure previzibilitatea și condițiile de stabilitate necesare unui climat investițional rezonabil, esențial pentru proiectul Netcity, și să ia în considerare investițiile pentru întregul proiect. Anul trecut, rețeaua s-a dezvoltat cu o treime din lungimea actuală și necesită un nivel crescut de fonduri necesare pentru extindere rapidă la nivelul întregului oraș, spun reprezentanții companiei.

"În ceea ce privește modificarea tarifelor stabilite în urma unei licitații publice prin contractul de concesiune încheiat în parteneriat cu Municipiul București, dincolo de aspectele de principiu, decizia de scădere a acestora nu are niciun efect direct în beneficiul consumatorilor.

Proiectul Netcity nu a avut și nu are un impact direct la nivelul tarifelor serviciilor platite de utilizatorii finali, ci contribuie la creșterea concurenței între diverși operatori, lucru dovedit de evoluția descendentă a prețurilor serviciilor oferite de operatorii de internet, telefonie și televiziune de la lansarea proiectului.

Decizia ANCOM va determina, odată cu scăderea veniturilor Netcity Telecom, și scăderea valorii redevenței către bugetul municipiului. Compania plătește una dintre cele mai mari redevențe aferente unui parteneriat public-privat, de 12% din veniturile obținute, și contribuie la bugetul municipiului cu peste 1 milion euro/ an.

Un proiect de infrastructură benefic locuitorilor capitalei, derulat din fonduri 100% private, menit să crească semnificativ calitatea infrastructurii de telecomunicații, gradul de confort și siguranță al populației, este astfel îngreunat, iar procesul de eliminare a cablurilor instalate fără autorizație este încetinit, fără a aduce în schimb niciun beneficiu concret orașului sau cetățenilor".

Netcity Telecom a fost fondată în 2007 pentru construirea și operarea rețelei metropolitane pentru fibră optică a Bucureștiului, cu scopul de a facilita mutarea cablurilor aeriene în subteran. Pe lângă rezolvarea problemei stâlpilor supraîncărcați, își propune menținerea standardelor tehnice care pot atrage investiții în tehnologia informațiilor și comunicații și care să poată asigura dezvoltarea de soluții smart-city și internetul lucrurilor.

Aceasta face parte dintr-un grup de cinci companii, alături de Electrogrup Cluj, Direct One, Nova Power & Gas, WESEE, reunite în holding-ului E-Infra. Conducerea Electrogrup SA a anunțat că analizează varianta unei oferte publice iniţale la bursa românească în vederea atragerii de finanţare pentru dezvoltare.

În 2016, Electrogrup a transferat, în urma unui proces de divizare, rețeaua de fibră optică către operatorul telecom Direct One, pentru o mai bună valorificare a acesteia și creșterea eficienței activității. Activitatea de închiriere către clienți a fibrei optice este derulată de Direct One, iar face lucrări de mentenanță la rețea. Frații Simion și Teofil Mureșan erau plasați pe locul doi în topul celor mai bogați clujeni, cu 92 de milioane de euro.

Comenteaza