Fraudă la Banca Transilvania

Fraudă la Banca Transilvania
Aproape 200.000 de lei au dispărut din conturile Băncii Transilvania (BT) în urma unor sustrageri de la două bancomate din municipiul Rădăuţi, pentru care există suspiciuni de colaborare a unui angajat al instituţiei financiare. Este cel de-al doilea furt raportat în acest an de către BT, după cel din comuna clujeană Floreşti, de unde s-a sustras o sumă similară.

“BT anunţă un incident constatat la sucursala Rădăuţi-Suceava, care a dus la dispariţia unei sume de 192.425 de lei. Din cercetările iniţiate la faţa locului reiese faptul că banii au fost sustraşi din două bancomate aflate în afara localităţii Rădăuţi, existând suspiciuni privind implicarea unui salariat al sucursalei. Pentru soluţionarea cât mai rapidă a cazului, BT a formulat o sesizare penală, iar în paralel a adoptat măsuri administrative pentru a elimina orice alte consecinţe nedorite”, a precizat conducerea BT.

 

Suspectul este un angajat al băncii, care a dispărut de duminică şi este dat în urmărire, menţionează Bank News. Autorul a fost identificat în persoana lui Radu Cozaciuc (30 de ani), care avea sarcina de a alimenta cu bani mai multe bancomate din Rădăuţi. Acesta a dispărut duminică, având asupra sa întreaga sumă. Oamenii legii spun că reprezentanţii băncii nu au depus plângere decât marţi seara pentru că au vrut să efectueze propria anchetă.

 

“Continuăm cercetările în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, urmând a se lua măsurile legale faţă de persoanele implicate”, a declarat Gabriel Pantin, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava. Vecinii şi cunoscuţii celui căutat de Poliţie spun că tânărul provine dintr-o familie înstărită, cu afaceri în municipiu. Poliţiştii s-au prezentat ieri la domiciliul tânărului, unde le-au luat declaraţii părinţilor acestuia.

 

La sfârşitul lunii ianuarie, din seiful agenţiei BT din comuna Floreşti au fost sustraşi 197.000 de lei, 9.000 de euro şi 3.000 de dolari, prin spargerea unui perete comun cu al unui restaurant dezafectat. Principalul suspect, Tibor Banyai, s-a spânzurat ulterior în arestul IPJ Cluj. Pe de altă parte, o scrisoare electronică falsificată ca provenind din partea BT a ajuns în aprilie la numeroşi clienţi ai instituţiei. Prin aceasta se solicitau informaţii confidenţiale cu privire la cardurile bancare ale clienţilor.

 

Odată ajuns pe pagina de Internet spre care era îndrumat, deţinătorului contului i se solicita să îşi posteze codul PIN al cardului Mastercard de la BT şi data expirării acestuia. Conducerea băncii a precizat că scrisorile au fost trimise de entităţi neautorizate şi va încerca identificarea lor cu ajutorul organelor abilitate. “Cazuri similare nu s-au înregistrat până acum decât la Bucureşti, unde se află sediile centrale ale majorităţii băncilor cu activitate în România”, a precizat Dragoş Gheorghiu, comisar-şef al Brigăzii pentru Combaterea Crimei Organizate Cluj.

 

 

Cât s-a furat la BT

 

Floreşti

197.000 lei

9.000 euro

3.000 dolari

 

Rădăuţi

192.000 lei

Comenteaza