Fuia: Preţul alimentelor de la producător până la supermarket aproape se dublează

Fuia: Preţul alimentelor de la producător până la supermarket aproape se dublează
Preţul alimentelor de la producător până la supermarket aproape se dublează, iar scumpirile apar pe lanţul de aprovizionare, a declarat ministrul demis al Agriculturii, Stelian Fuia, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

"Modul de producţie în sectorul de legume-fructe este unul primar. Fiecare produce legume pe o suprafaţă mică. Niciun supermarket sau nici cei care fac export nu vor veni să cumpere cu sacoşa de la fiecare. Şi fermierii trebuie să înţeleagă cu unul dintre principalii piloni ai modernizării agriculturii în România îl constituie asocierea", a spus Fuia.

Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume şi Fructe Matca, prezent în emisiune, a afirmat că supermarketul, şi nu producătorul, este cel care fixează preţul produsului alimentar.

"Eu aseară am văzut roşii într-un supermarket cu 10,5 lei kilogramul. Noi când ieşim cu trufandaua noastră, e undeva la 3,5-4 lei. E o diferenţă enormă", a spus Croitoru.

Acesta a spus că în ultimii ani membrii asociaţiei pe care o conduce au renunţat să mai cultive tomate din cauza rentabilităţii scăzute.

"Noi nu avem protecţie din partea statului când ieşim cu trufandaua. Se importă masiv roşii din Turcia, din Polonia, unde ei nu au cheltuielile noastre. Noi cheltuim enorm cu căldura", a adăugat Croitoru.

 

Comenteaza