Gabriel Resources, după ce Roșia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO: România își încalcă obligațiile

Gabriel Resources, după ce Roșia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO: România își încalcă obligațiile
| Foto: GettyImages

Compania minieră Gabriel Resources este în proces cu statul român şi vrea despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari din cauza opririi exploatării de aur de la Roșia Montană. O licență de exploatare a zonei fusese eliberată de statul român companiei canadiene Gabriel Resources în 1999. 

Compania minieră Gabriel Resources, care este în proces cu statul român din cauza opririi exploatării de aur de la Roșia Montană, spune  că înscrierea acestui sit în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu „obligațiile” pe care România și le-ar fi asumat prin încheierea contractelor de investiții cu firma canadiană și zădărnicește șansele unei rezolvări amiabile a conflictului juridic.

UNESCO recomandă ca exploatările miniere să fie evitate în zonă și să fie luate măsuri suplimentare pentru prezervarea sitului. „Aplicația și înscrierea UNESCO sunt în mod fundamental în contradicție cu obligațiile României în temeiul tratatelor sale de investiții în legătură cu investițiile Gabriel, iar aceste acte, împreună cu alte măsuri luate de România, demonstrează în continuare decizia politică a României de a nu aproba proiectul sub nici o circumstanță”, arată Gabriel Resources într-un comunicat redat de G4Media.

O licență de exploatare a zonei fusese eliberată de statul român companiei canadiene Gabriel Resources în 1999. În 2013, canadienii au fost la un pas să primească undă verde pentru demararea activităților miniere, însă protestele de stradă au determinat statul român să oprească orice demers în acest sens. 

Compania a dat statul român în judecată în 2017 și cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea exploatării de la Roșia Montană. Decizia Curții de arbitraj de la Washington, în procesul statului român cu firma Gabriel Resources, încă nu a fost pronunțată, fiind așteptată abia la începutul anului viitor.

"O astfel de aplicație și Înscrierea sunt fundamental incompatibile cu drepturile pe care grupul Gabriel le-a dobândit pentru a dezvolta proiectul și cu existența în continuare a unei licențe miniere de exploatare pentru zona proiectului", se arată în comunicatul Gabriel Resources Ltd. 

Gabriel Resources consideră că „o dezvoltare minieră atent planificată, durabilă și modernă ar fi fost cea mai bună modalitate de a proteja patrimoniul cultural semnificativ al zonei Roșia Montană și de a ecologiza vasta poluare a mediului care asediază peisajul Roșia Montană astăzi, ca o consecință a exploatării miniere istorice nereglementate. Proiectul ar fi generat, de asemenea, beneficii economice deosebit de importante pentru România și cetățenii săi și mii de locuri de muncă atât de necesare”, se arată în comunicat.

De aceea, susține Gabriel Resources, compania a îndemnat ferm guvernul român să nu continue procedura UNESCO pentru a păstra posibilitatea unei eventuale soluții amiabile a litigiului de arbitraj. Înscrierea în patrimoniul UNESCO subminează această posibilitate, punctează compania, transmite digi24.ro. 

loading...
Comenteaza