Gadola: „Statul a ucis energia verde. Investitorii nu vor să mai audă de România”

Gadola: „Statul a ucis energia verde. Investitorii nu vor să mai audă de România”
Fondatorul grupului EnergoBit Cluj, Ştefan Gadola, susţine că schimbările legislative iniţiate la nivel naţional au alungat investitorii din domeniul energiei verzi, în special pe cei străini. Unii investitori nu vor să mai audă niciodată de ţara noastră, mărturiseşte businessmanul clujean.

„Cei de la guvernare au schimbat regulile în timpul jocului în privinţa certificatelor verzi care se acordă pentru investiţiile în energia regenerabilă. Investitorii care  şi-au făcut planuri de afaceri, mai ales cei care aveau câmpuri de turbine eoliene în zona Dobrogei, şi-au văzut toată strategia dată peste cap la scurt timp după ce au început să îşi deruleze business-ul aici. M-am întâlnit cu mulţi investitori străini care au zis că nu numai că pleacă, dar că nu mai vor să audă niciodată de România”, declară Ştefan Gadola. 
 

Acesta spune că afacerile EnergoBit sunt pe un făgaş favorabil, însă nu acelaşi lucru poate spune despre investiţiile familiei Gadola în sectorul imobiliar. „M-am trezit că mă sună băiatul meu cel mare, care se ocupă de partea imobiliară, să îmi spună că practic nu mai are ce vinde în momentul de faţă, cu toate că este cerere mare de apartamente la Cluj, deoarece autorizaţiile sunt blocate la primărie”, afirmă investitorul clujean.
 
În 2012, conducerea EnergoBit a încheiat un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, devenit acţionar majoritar al grupului (52%), şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Cei trei antreprenori care au fondat compania (Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal) au rămas în acţionariat. Tranzacţia cuprindea activităţile de bază, nu şi firmele din domeniul furnizării de energie şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă.
 
Ștefan Gadola s-a orientat spre piața imobiliară și a preluat, pentru 2,5 milioane de euro, baza sportivă CUG de la Arpad Paszkany, ca variantă de salvare a clubului de fotbal CFR, ajuns între timp în insolvență. Terenul a fost achiziționat printr-o societate deținută de Raul şi Sorin Gadola, fiii fondatorului EnergoBit. Firma lui Paszkany, South East Euromentor, era beneficiara unui certificat de urbanism eliberat de primărie pentru terenul amplasat în zona Între Lacuri.
 
Familia Gadola activează și pe piața hoteluri-restaurante-catering, după ce a preluat de la Sorin Dan administrarea restaurantului Chios, din parcul central. Fiul milionarului clujean controlează festivalul de muzică electronică Untold, care a generat anul trecut venituri de 23 de milioane de euro. Bogdan Buta, directorul festivalului, şi Sorin Gadola au înfiinţat, în 2015, Untold SRL, firmă care organizează festivalul cu un buget de 5 milioane de euro.

51% din societate este controlată de Sorin Gadola, în timp ce drepturile de autor sunt deţinute de Buta. Omul de afaceri clujean Ştefan Gadola este cotat cu o avere de 38 de milioane de euro, fiind poziţionat pe locul 147 pe plan naţional în Top Forbes România 2015.

Comenteaza