GALERIE FOTO Un nou Hilton, mai aproape de Cluj

GALERIE FOTO Un nou Hilton, mai aproape de Cluj
Omul de afaceri Nicolae Minea a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că se află în negocieri avansate pentru aducerea unui brand internaţional pentru un hotel din segmentul superior de piaţă.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Proprietarul Hilton Palace Resort & Spa Sibiu a dat pentru ZIUA de CLUJ detalii de culise despre negocierile cu un grup internaţional şi planurile pentru Cluj. Hotelul va avea 4-5* şi va fi operat sub brand internaţional. Nicolae Minea poartă negocieri cu două lanţuri, dintre care unul este Hilton.

"Suntem în negocieri de 99%. Nu ştim dacă hotelul va fi Hilton sau un brand tot de 4-5* al unui alt grup internaţional. Problema terenului e de definitivat, fiindcă avem în vedere trei locaţii pentru care se negociază. Să vedem care e cea mai bună variantă", a detaliat Minea. Suprafaţa necesară este de 8.000 mp şi toate terenurile vizate sunt amplasate în zone centrale. "Se pune problema dacă va fi un hotel de 4 sau de 5*, în funcţie de locaţie, fiindcă unele nu se pretează la 5*. Sunt nişte condiţii exacte de îndeplinit. La Cluj avem o problemă: piaţa farma nu face evenimente la 5*, aşa că pot pierde tot ce înseamnă medicină acolo. La organizarea unui eveniment contează bugetul, nu numărul de stele, fiindcă poţi să negociezi preţuri mai mici la categorii superioare de stele", a constatat Minea.

"Hilton e un pic sceptic cu 5*. La Cluj ar urma să se deschidă Hampton şi Garden Inn", a completat acesta. Informaţii despre intrarea Hilton în Cluj, cu diverse branduri, au apărut de mai demult. "De la semnarea unui contract cu Hilton şi până la deschiderea unui hotel e cale lungă. Sunt enorm de multe condiţii, foarte mulţi paşi de parcurs. Reprezentanţii lor trebuie să îşi dea OK-ul despre ce foarfece de birou trebuie să ai la sistemele de incendii, grosimea uşii, marca pentru obiectele sanitare. Am avut o problemă la deschidere din cauza unui astfel de element mărunt privind dotarea centrului de afaceri. La Sibiu, afilierea m-a mai costat un milion şi ceva de euro când hotelul era gata. Investiţiile ce trebuie făcute sunt atât de mari, la standardele lor, încât, dacă hotelul nu e pregătit, mai bine renunţi", susţine Minea.

"Problema grea este că da, semnăm, dar îţi dau apoi 2.400 de sarcini de îndeplinit. Vine un reprezentant al lor şi le ia pe toate punct cu punct, bifează: asta ai făcut, asta nu, atât sunt penalităţile. Iar acestea înseamnă costuri. Eu am avut de scos 1,2 milioane de euro în plus când hotelul era gata, la cheie. Au apărut tot felul de chestiuni: sisteme antiincendiu, modificări, uşi de siguranţă. Chestiunea de siguranţă e foarte importantă la ei, rezistenţa la foc, la cutremure. Semnarea nu înseamnă nimic, de aici mai e cale lungă, trebuie să îndeplineşti nişte standarde. E bine pentru client, fără discuţie, dar toate astea înseamnă bani", arată proprietarul de la Sibiu.

Hotelul de la Cluj este gândit pentru 150 de camere şi o investiţie estimată la 25 de milioane de euro. Minea crede că dimensiunea nu este prea mare pentru Cluj. "Când ai un astfel de brand în spate, vii cu forţă uriaşă. Ei au 3.700 de locaţii în 113 ţări. Hilton nu e de 5* de lux, grupul are ca brand de lux Waldorf Astoria. România nu e pregătită pentru acesta din cauza serviciilor şi a preţurilor", spune Minea. Lucrările pentru hotelul de 150 de camere vor dura cel mult doi ani, iar şantierul ar trebui să înceapă în acest an. "Discuţiile cu terenul durează din ianuarie. Ne apucam de mult, dacă nu erau atât de dificile negocierile, era construcţia începută", a spus Minea. El mizează tot pe turismul de business, care pe piaţa locală aduce peste 90% din veniturile hotelierilor, conform unor estimări ale Asociaţiei Hotelierilor Clujeni.

"La Cluj s-a dezvoltat foarte mult infrastructura. E un oraş civilizat, educat, de cultură. După căderea pieţelor financiare, a fost problema de finanţări. Preţurile la terenuri sunt foarte ridicate, proprietarii cereau 1.000 euro/mp. Acum rămân cu cerutul. Fondurile de investiţii de afară care deţin terenuri şi-au mai revenit, cu ele se poate discuta", a constatat Minea. "Se lucrează la proiect, avem arhitecţi şi de la Cluj. Am discutat cu Dico&Ţigănaş", a menţionat Minea. Între timp continuă negocierile cu Hilton. "Am fost la Istanbul, Berlin, Londra, am discutat cu reprezentanţii lor. Îi întrebăm, îi consultăm, trimitem variante, locaţii, planuri ale Clujului", a detaliat acesta. El spune că finanţarea va fi asigurată din fonduri proprii şi bancare.

Hampton Cluj, gata în 2012

Compania Hilton Worldwide anunţat ieri că a semnat un acord de management cu o companie privată pentru un al doilea hotel Hampton în România. Acesta determină creşterea numărului de hoteluri Hilton Worldwide pe piaţa românească la şapte, dintre care trei vor fi inaugurate în 2011. Hampton Cluj va fi inaugurat în centrul oraşului la începutul lui 2012 şi va avea 107 camere, a declarat Patrick Fitzgibbon, Senior Vice President, Development, Europa & Africa al Hilton Worldwide.

Kristina REŞTEA , Luminiţa SILEA

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza