Gata cu fentatul? Șeful ANAF anunță controale serioase pentru persoanele fizice: de la mic la mare/în ultimii 10 ani, ritmul a fost timid

Gata cu fentatul? Șeful ANAF anunță controale serioase pentru persoanele fizice: de la mic la mare/în ultimii 10 ani, ritmul a fost timid
| Foto: Victor Ciupuliga - Mediafax

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, anunţă controale masive la persoanele fizice care fac evaziune fiscală: „Îi vedem aproape în fiecare săptămână, cu opulenţa pe care o afişează, pentru că hoţul dacă nu se laudă cu ce a furat nu e hoţ. Vom începe de la cel mai mare până la cel mai mic”
 

„Oameni buni, 20 de miliarde de euro în patru ani la 560.000 de oameni... Nu se mai poate continua în acest mod. fiscul din România trebuie să facă ce face orice fisc din lume - trebuie să controlăm şi să verificăm veniturile şi modul de dobândire de la persoanele fizice!”, spune Lucian Heiuş.

 El afirmă că în ultimii 10-11 ani controalele s-au făcut „într-un ritm foarte timid”, circa 630 de decizii de impunere în perioada menţionată, iar media de impunere fiind de aproximativ 100.000 de euro.

„Mergem, vedem cât a declarat şi ce impozit a plătit, vedem cât a acumulat, avem o discuţie cu contribuabilul, justifică, încearcă să spună de unde a avut bani să-şi cumpere 20 de apartamente când el a avut venituri fiscalizate de 10.000 de euro... Dacă nu şi le poate justifica, facem diferenţa, impozităm cu 16% şi calculăm accesoriile aferente pe fiecare an în parte”, adaugă şeful ANAF.

El precizează că va direcţiona „mai mult de jumătate din capacitatea de control la persoanele fizice (...) spre aceşti 561.000 de persoane la care există diferenţe cumulate de 20 de miliarde de euro”.

„Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare până la cel mai mic. Acesta e glonţul de argint pe care-l poate folosi fiscul din România împotriva celor care nu înţeleg că trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele. (...) Îi vedem aproape în fiecare săptămână, cu opulenţa pe care o afişează, pentru că hoţul dacă nu se laudă cu ce a furat nu e hoţ. (...) Nu cred că, dacă în urma acestor controale vom găsi diferenţe şi cineva vine şi spune că în anii 90 a cărat blugi cu Dacia şi de atunci are un milion puşi deoparte cineva o să-l creadă sau că are bani de la bunica că a săpat cu plugul în grădină şi a găsit o găleată de aur. Trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu-şi plătesc taxele , dar ne sfidează pe toţi şi ajung să mai fie şi exemple pentru tânăra generaţie”, mai spune Heiuş.

Comenteaza