Goschy își vinde proprietățile din Cluj cu 18 milioane de euro

Goschy își vinde proprietățile din Cluj cu 18 milioane de euro
Omul de afaceri timișorean Josef Goschy și-a scos la vânzare majoritatea hotelurilor și terenurilor pe care le are în proprietate la Cluj societatea pe care o controlează, Unita Turism. Din aceste aceste active speră să obțină 17,5 milioane de euro, însă deocamdată investitorii nu se aruncă la cumpărare.

Cel mai valoros activ scos la mezat pe site-ul societății este ștrandul Sport, situat lângă complexul hotelier cu același nume de lângă Cluj Arena. Anunțul a fost pus încă de când Sala Polivalentă se afla în construcție. Prețul fixat de conducerea Unita se cifrează la 6 milioane de euro. Terenul de 12.378 mp are un preț fixat la 650 euro/mp, fiind traversat de un pârâu care îl împarte în două fracțiuni cu suprafețele de 8.799 mp, respectiv 3.579 mp. “Terenul  are o situație juridică clară, fiind înscris în cartea funciară pe SC Unita Turism Holding SA Timișoara”, precizează conducerea societății.

Complexul Fântânele, adică hotelurile Bianca și Radu, are un preț de vânzare de 5 milioane de euro. Suprafața complexului din stațiunea Fântânele se ridică la 63.000 mp. Hotelul Bianca are parter și două etaje, 60 de locuri de cazare, dintre care 25 de camera duble și cinci apartamente. A fost construit în 1974 și renovat în 2005. Hotelul Radu are aceeași capacitate în cele 30 de camere, fiind ridicat în același an, însă nu a mai fost renovat de atunci. Cele două unități de cazare sunt amplasate în zona montană, pe malul lacului Fântânele, altitudine 1.000 mp, la 67 km de Cluj-Napoca.

Campingul Făget costă 2,7 milioane de euro și este compus din căsuțe din lemn cu regim de înălțime parter, dispuse pe o suprafață totală de 34.000 mp. Aici există 80 de locuri de cazare, adică 40 de camere de 7,4 mp, cu câte două paturi. 10 dintre căsuțe au fost construite în anul 2000, iar 20 în 2007. De asemenea, sunt 15 spații amenajate pentru rulote dotate. Modalitatea de plată: cu banii jos.

Ultimul activ pus în vânzare de Unita Turism este hotelul de opt etaje Sport (2 stele), la 4,8 milioane de euro, dar nici Primăria Cluj-Napoca, nici Consiliul Județean nu sunt dispuse să își valorifice dreptul de preemțiune. Consilierul județean Remus Lăpușan a fost chiar director general al societății de asigurări Unita Cluj, devenită Uniqa, prin cumpărare de către grupul austriac. 

”Am aflat că hotelul a fost scos la vânzare cu peste 4 milioane de euro. CJ nu are capacitatea financiară de a face o asemenea achiziție. Prioritățile instituției sunt cu totul altele, trebuie să dăm bani pentru drumurile județului și altele de acest gen”, spune Lăpușan. ”M-ați surprins cu acest telefon. Noi nu vă putem spune nimic, vă rugăm să vă interesați la șeful de filială”, ne-a repezit Daniela Palageșiu, reprezentant de vânzări al Unita Turism.

Casa Albă a trecut la Banca Transilvania

Banca Transilvania (BT) a cumpărat anul trecut cu 900.000 de euro vila de 4 stele Casa Albă, din reţeaua Unita Turism. Situată pe un teren de 2.700 mp, vila de pe strada Emil Racoviță avea nouă camere (single, duble, garsonieră şi apartamente), restaurant cu 60 de locuri, bar şi terasă cu 40 de locuri. Divizia de private banking a BT, care activează acum aici, este dedicată clienţilor de top ai grupului financiar, care beneficiază de servicii personalizate şi de bancheri personali.

În această categorie intră clienţii care deţin în conturile BT peste 100.000 de euro sau suma echivalentă în altă valută, pentru o perioadă de cel puţin trei luni consecutive, cei care au carduri premium sau alte produse exclusiviste din oferta băncii sau care dispun de investiţii semnificative în produse ale subsisidarelor grupului financiar (BT Asset Management, BT Securities). Grupul financiar BT a finalizat în 2013 un complex din parcul industrial public Tetarom I, cu un centru de date şi o clădire de birouri.

"Valoarea tranzacţiei  pentru Casa Albă a fost de 900.000 de euro, iar vila, care funcţiona în regim normal, nu mai primeşte clienţi pentru cazare. După această tranzacţie, mai rămânem la Cluj cu Belvedere, cu hotelul Sport, cu campingul Făget şi cu unitatea din Fântânele. Mai vând una dintre proprietăţi, care se vinde prima, şi am terminat cu vânzările. În afară de Belvedere. Hotelul nu e de vânzare", declara atunci Goschy.

Comenteaza