Grădiniţă şi parcuri noi în sudul Clujului. Deocamdată pe hârtie

Grădiniţă şi parcuri noi în sudul Clujului. Deocamdată pe hârtie
O societate privată pregăteşte un proiect de bloculeţe de 70 de apartamente în zona Borhanci şi promite, la nivel de planșe, amenajarea unei "grădini de cartier".

Extensia oraşului din zona de sud, unde încă mai sunt lucrări de infrastructură de executat, duce lipsă şi de servicii. Dezvoltatorii de locuinţe se pregătesc să îşi scoată oferta pe piaţă şi să găsească potenţiali clienţi cu includerea de spaţii verzi şi grădiniţe în proiectele rezidenţiale.

Societatea FCC Imobiliare a demarat procesul de autorizare pentru un proiect cu 71 de apartamente pe un teren de la strada Borhanciului. Proiectul prevede opt imobile de 2-3 etaje şi unul de cinci, înspre artera principală. Proiectul a fost prezentat ieri în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), care a şi dat avizul pentru Planul Urbanistic Zonal şi cel de Detaliu. Documentaţia a fost întocmită de Arhimobil, biroul de proiectare al fostului arhitect-şef Adrian Iancu, membru al CTATU, care s-a retras de la masa de analiză în cursul prezentării proiectului.

Proiectanţii au solicitat schimbarea încadrării terenului din zonă de instituţii şi servicii în una în care se pot construi locuinţe, dotări, plus amenajare de zone verzi. Alături de clădirile de 2, 3 şi 5 etaje, în proiect au fost prevăzute şi spaţii verzi de 1.425 mp, din care o „grădină de cartier" de 762 mp. „Zona verde va putea fi folosită de toţi locuitorii din vecinătate, fiindcă acolo e lipsă de spaţii verzi", a argumentat reprezentantul Arhimobil. Arhitectul Ioana Agachi, membru al CTATU, a sugerat proiectanţilor să lărgească zona pietonală prevăzută. „Accesele ar trebui să fie confortabile, să se poată ajunge cu maşina în faţa fiecărei clădiri. Pe unde intră salvarea? Aveţi acces pietonal, şi acela foarte îngust (de 1-2 m)", a intervenit Agachi. Cu acestă observaţie, proiectul a trecut de CTATU.

Tot în zona Borhanci, un dezvoltator imobiliar care a realizat până acum blocuri în cartierele Clujului pregăteşte un ansamblu de case, unde lucrările de construire a imobilelor sunt programate pentru vară. Alături de cele 30 de case cu parter şi etaj, dezvoltatorii de la Coratim au adăugat în proiect un parc şi o grădiniţă. „E nevoie de astfel de servicii şi cu siguranţă va fi cerere, pentru că zona se extinde şi acolo sunt tot mai mulţi locatari. Nu noi ne vom ocupa de grădiniţă, dar deja au venit la noi persoane interesate de administrarea unei astfel de funcţiuni; e chiar o afacere la modă acum să ai o grădiniţă. Doar în ansamblul nostru vor fi 30 de familii, la care se adaugă populaţia din zonă, unde s-au construit foarte multe case în ultima vreme", a explicat Marius Bejan, asociat în Coratim.

Casele, cu preţuri de 160-180.000 de euro, ar trebui executate până în toamna lui 2014, estimează investitorii. „Drumul (Romul Ladea, n. red.) nu e asfaltat, dar e prins în programul administraţiei pentru anul viitor. De asta am preferat să aşteptăm cu demararea proiectului, pentru ca atunci când finalizăm construcţia să existe şi drumul. Piaţă va fi cu siguranţă pentru o astfel de ofertă, avem deja semnale, există oameni care au apartamente de 3-4 camere şi vor să treacă la un alt nivel. Vând apartamentul, mai iau un credit şi îşi cumpără case", a completat Bejan.

 

 

Comenteaza