Granzii informaticii clujene au trecut de pragul de 1.000 de angajaţi

Granzii informaticii clujene au trecut de pragul de 1.000 de angajaţi
Cele mai mari companii clujene care activează în sectorul tehnologiei informaţiei (IT) derulează în acest an campanii masive de racolare de personal. Trei dintre ele au reuşit deja să depăşească pragul de 1.000 de angajaţi.

Conducerea EBS România a informat că a atins în această lună 1.000 de angajaţi prin dezvoltarea unor linii de business şi prin apartenenţa la concernul NTT DATA care a condus la parteneriate şi contracte noi. Cea mai mare dezvoltare s-a înregistrat în segmentul Embedded Systems, zona de competenţă fiind industria automotive, dar şi în proiectele derulate la BMW, Daimler, Volkswagen, Continental, Deutsche Bank, Commerz Bank.
 
EBS România, care va deveni în curând NTT DATA România, îşi propune o creştere a echipei până la sfârşitul anului la 1.200 de oameni, obiectivul pentru 2017 fiind de 1.500 de angajaţi şi colaboratori. Din 2013, EBS este parte a grupului Nippon Telegraph and Telephone Corporation. NTT DATA are sediul la Tokyo şi activitate în 35 de țări.

Mai multe dintre companiile de profil cu activitate în Cluj au atins cifra de 1.000 de oameni. Endava avea la finele anului trecut 1.381 de angajaţi, iar SoftVision, 1.104, conform statisticilor Ministerului Finanţelor Publice, însă majoritatea firmelor mari din Cluj încă nu depăşeau 500 de angajaţi. 
 
Cel mai mare generator de locuri de muncă
 
14.000 de companii de IT îşi desfăşurau activitatea în România, 50% fiind localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca, arăta un studiu realizat de clusterul iTech Transilvania by ARIES, realizat pe baza veniturilor oficial declarate şi pe un eşantion de 393 reprezentanţi marilor firme de profil. Toate companiile care activează în nişa de IT şi tehnologie din România generau, în 2014, venituri de 4 miliarde de euro şi aveau 75.500 de angajaţi. 
 
Cluj-Napoca avea cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 dintre 25 de clujeni lucrând în domeniu. În Bucureşti, judeţele Cluj, Iaşi, Timiş erau prezenţi 73% din totalul angajaţilor din IT. Celor 75.000 de angajați permanenți li se alătură specialiștii persoane fizice autorizate, 17.000 în 2014, la nivelul întregii țări. Bucureştiul și Clujul erau gazdele celor mai mari firme de profil, cu peste 1.000 de angajaţi/companie.
 
„Industria IT este cel mai mare generator de business şi locuri de muncă din România, mulţi ani de aici înainte. IT-ul va continua să susţină economia românească şi să fie un angajator de top”, a declarat Voicu Oprean, preşedintele ARIES Transilvania. Cifra de afaceri a industriei naţionale IT a fost de 16 miliarde de lei în 2014. 60% au fost realizate de companiile din Bucureşti, urmate de cele din Cluj (11%). Salariul mediu net la jumătatea anului trecut era de 2.600 de lei.

Comenteaza