Grevă în transporturi. Microbuzele și autocarele rămân în autogări

Grevă în transporturi. Microbuzele și autocarele rămân în autogări

Companiile de transport judeţean şi interjudeţean din toată ţara intră în grevă generală începând de joi, pe termen nelimitat, solicitând retragerea unui proiect de ordin al ministrului de resort, prin care firmele care operau deja un anumit traseu nu mai au prioritate la noile licitaţii.

Patronatele din transportul rutier au luat decizia de a intra în grevă încă de marţi, după discuţiile purtate cu ministrul Lucian Șova.

„Am început deja să protestăm în nouă judeţe: Vaslui, Iaşi, Botoşani, Galaţi, Constanţa, Braşov, Călăraşi, Neamţ şi Mureş, urmând ca în perioada următoare să fie oprită circulaţia şi în celelalte judeţe. La ora 12:00 expiră termenul de 48 de ore pe care l-am dat ministrului pentru a retrage acest ordin. Ne aşteptăm să se alăture grevei tot mai mulţi transportatori din toată ţara. Vom sta în grevă până la retragerea ordinului", a spus Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport din România (FORT).

Transportatorii nu sunt de acord cu noile criterii propuse de minister pentru acordarea licențelor de transport pe viitor.

Hagiu a explicat de ce doreşte retragerea ordinului respectiv. "Acest ordin distorsionează piaţa. În plus, în Parlament se dezbate în această perioadă legea-cadru a transporturilor şi ar trebui să aşteptăm adoptarea ei pentru a elabora normele de aplicare, cum este, de fapt, acest ordin. Cum să faci normele înaintea legii?", s-a întrebat el.

Preşedintele FORT a arătat şi că, în majoritatea statelor europene, piaţa este închisă, iar transportatorii români nu au acces pe rutele din străinătate.

"Ministrul Transporturilor a minţit. Singurul criteriu care a rămas în ordin este cel privind vechimea parcului auto, însă nu oricine îşi ia o maşină nouă poate opera rute de transport. Au fost scoase toate criteriile cu adevărat importante, precum cel legat de confort, de siguranţa pasagerilor, de clasificarea maşinilor, de datoriile faţă de bugetul de stat", a susţinut Hagiu.

Acesta a subliniat că transportatorii nu doresc demisia ministrului, pe care îl consideră un om din interiorul sistemului, ci doresc dialog pentru rezolvarea problemelor.

"Vrem ca ministrul să devină un om cerebral. Nu ne ajută cu nimic dacă vine un ministru nou", a adăugat preşedintele FORT.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, propune ca prioritate la licențele pentru transportul de pasageri să aibă operatorii cu tarife mai mici, care au mașini noi, dotate pentru persoanele cu dizabilități și cu aparate de aer condiționat, însă transportatorii cer ca regulamentul să nu se schimbe și să aibă prioritate, în continuare, operatorii cu vechime. 

Comenteaza