Grevă la Finanţe! Ce îi nemulţumeşte pe angajaţi GALERIE FOTO

Grevă la Finanţe! Ce îi nemulţumeşte pe angajaţi GALERIE FOTO
Peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj au întrerupt lucrul marţi dimineaţă, declanşând o grevă spontană.

Pe ambele intrări ale instituției erau afișate anunțuri cu PROTEST SPONTAN, iar agenții de pază nu lăsau pe nimeni să intre în sediu, explicându-le celor care aveau treabă la fisc faptul că în interior este o mișcare de protest. Mulţi dintre contabili au făcut cale întoarsă de la DGFP, comunicându-le telefonic clienţilor că se văd nevoiţi să amâne demersurile pe care trebuiau să le facă marţi la fisc tocmai din această cauză.

Angajații de la Finanțe erau plasați în curtea instituției, pe scări, și își manifestau nemulțumirea față de felul în care sunt tratați de către șefii lor de la nivel central. Liderul de sindicat din cadrul DGFP Cluj, Ilie Rostogol, a declarat că majorarea salariilor din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) s-a făcut neanunțat. 

"Suntem nemulţumiţi de faptul că, pe ascuns, printr-o ordonanţă de guvern, s-au majorat de la 1 noiembrie salariile celor din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor şi ANAF cu 62%, iar nouă, celor din teritoriu, ni s-a transmis că majorarea va avea loc doar în primul trimestru al anului viitor", a spus Rostogol. 

Conform calculelor acestuia, dacă personalul de la Cluj are salariile nete cuprinse între 1.900 și 2.700 de lei, cei din aparatul central, care au deja venituri majorate cu 15%, vor mai beneficia și creșterea de 62% pentru salarii de la 2.500 de lei în sus, conform ordonanței nr. 47/2015, emise pe 29 octombrie. În schimb, majorările din teritoriu ar sta sub semnul întrebării.

"Practic, veniturile la bugetul statului se colectează de la regionalele din teritoriu, însă de aceste creșteri se vor bucura cei de la MFP, Agenția Națională de Admistrare Fiscală (ANAF), Direcția Antifraudă, nu și cei de la DGFP București, care se află și ei în situația noastră", susțin angajații instituției clujene.

"Au pornit spre minister 1.000 de oameni de la DGFP București, dar și de la regionale din teritoriu, din mai multe judeţe. Noi așteptăm negocierile dintre conducerea națională și cei de la ANAF. Aici angajații au spus că vor sta până se întrevede ceva de la aceste negocieri", spune Gligor Gavriș, purtător de cuvânt al DGFP Cluj. La nivel naţional, în acţiune au fost angrenaţi câteva mii de angajaţi de la Direcţiile de Finanţe din țară, cerând majorarea salariilor.

S-au alăturat şi salariaţii din administraţia publică

„Salariaţii din finanţe din toată ţara au declanşat acţiuni spontane de protest şi au întrerupt lucrul. Angajaţii din cadrul DGFP Bucureşti protestează în faţa MFP. S-au alăturat şi angajaţii din administraţia publică locală.  
 
Datorită modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categoriile sociale şi chiar între angajaţii din administraţia publică (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate, precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale MFP şi ANAF), salariaţii din domeniul fiscului, din primării şi din alte instituţii din administraţia publică centrală şi locală au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând expres acordarea de creşteri salariale.  
 
Liderii organizaţiilor SED LEX vor susţine acţiunile de protest ale colegilor noştri, fără a putea preciza durata acestora, ţinând cont de faptul că Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX nu a organizat acţiunile, ele fiind declanşate spontan. Protestatarii solicită acordarea de creşteri salariale tuturor salariaţilor din administraţia publică, unde media este de 1.350 lei net”, precizează conducerea SED LEX.

Comenteaza