Gume de şters considerate periculoase pentru copii, de vânzare la 5 luni de la retragerea de pe piaţă

Gume de şters considerate periculoase pentru copii, de vânzare la 5 luni de la retragerea de pe piaţă
Gume de şters considerate periculoase pentru copii şi pentru care s-a cerut retragerea de pe piaţă în urmă cu cinci luni se află încă în magazine, iar comisarii de la Protecţia Consumatorilor din Cluj spun că nu mai au ce să facă: ANPC a decis că acestea nu sunt periculoase. "Dar este un produs extrem de periculos, având în vedere consumatorii cărora li se adresează", spune şeful CJPC Cluj, Mircea Radu.

Este vorba de gumele de şters Zgumee, importate în România de Noriel, şi care imită animale sau dulciuri, produse pentru casă, legume, fructe sau cadouri. " Aceste jucării ce imită mâncăruri, fructe și legume, dulciuri, deși nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare și, în consecință, prin introducerea în gură sau prin înghițirea lor pot leza sănătatea și chiar viața copiilor", spune Avram.


Comisarii CJPC Cluj au dispus în urmă cu cinci luni oprirea temporară de la comercializare a jucăriilor și au demarat procedura de notificare prin Sistemul Rapid de Informații Comunitar - RAPEX- urmând că în funcție de decizia Comisiei Europene să se dispună măsuri de retragere de pe piață a acestor jucării periculoase, prin notificarile trimise și altor state membre UE. Ulterior notificării prin sistemul Rapex, Comisia Europeană a dispus suspendarea acesteia, până la lămurirea unor aspecte legate de încadrarea acesteia că jucărie.  În cursul lunii octombrie reprezentanții ANPC au participat la reuniunea ADCO-TOYS-CO în care s-a adus în discuție notificarea demarată de către CJPC Cluj, unde părerile reprezentanților statelor membre au fost împărțite: unele au susținut încadrarea produsului în categoria jucăriilor - în virtutea avertismentelor marcate, iar altele au accentuat potențialul pericol al produselor care imită produse alimentare. "Din păcate punctul de vedere al colegilor de la ANPC nu a fost destul de ferm, încât să determine adoptarea unei decizii clare în ceea ce privește potențialul pericol al acestor produse", spune Radu.

În final comisia a decis încadrarea gumei de șters în categoria jucăriilor, însă nu a emis niciun document oficial în ceea ce privește stadiul notificării.

"Apreciem că indiferent de categoria în care se încadrează acestea, atât timp cât imită produse alimentare și conțin părți mici detașabile care pot fi înghițite, comercializarea gumelor de şters Zgumee ar trebui interzisă", a mai spus şeful CJPC Cluj.

Amintim, produsele au fost retrase de la comercializare în luna mai.

Comenteaza