Guvernanții vor să supraimpoziteze contractele part-time

Guvernanții vor să supraimpoziteze contractele part-time

Începând cu 1 august, contractele part-time vor fi supraimpozitate. Guvernanții au decis că 1 milion de români angajaţi pe contracte part-time vor trebui să plătească impozite la nivelul salariului minim. 

Acest lucru înseamnă mai mulţi bani daţi la stat pentru cei 1,1 milioane de angajaţi români care în momentul de faţă muncesc pe contracte part-time, adică nu cu normă întreagă. Prin această măsură statul îşi doreşte să crească încasările de la buget, dar specialiştii de pe piaţa muncii spun că efectul  a fi exact invers, iar oamenii vor continua să lucreze la negru. Munca la negru înseamnă zero încasări la bugetul de stat, dar şi lipsa asigurărilor de sănătate şi sociale pentru angajaţi, scrie Observator.

Până acum, dacă un angajat lucra o oră pe zi, plătea 119 lei taxe către stat, iar pentru două ore se plăteau 238 de lei. De la 1 august, indiferent ca vorbim de o oră sau două, se vor plăti 1.083 de lei. 1,1 milioane de contracte part-time se află acum în derulare în România, iar mai bine de jumătate vor dispărea din cauza acestei suprataxări. Asta înseamnă că se va extinde munca la negru, angajații respectivi nu vor mai beneficia de asigurări precum cea de sănătate, iar la buget nu vor veni mai mulți bani, așa cum se așteaptă guvernanții, notează sursa citată. 

Etichete
Comenteaza