Guvernatorul BNR: Cu sprijinul politicii fiscale credem că putem aduce rata inflaţiei la 3,5%

Guvernatorul BNR: Cu sprijinul politicii fiscale credem că putem aduce rata inflaţiei la 3,5%
| Foto: Arhiva

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat joi, în Comisia Economică din Senat, că speră ca până la finalul anului rata inflaţiei să ajungă la 3,5%, în condiţiile în care acum este de 4,7%. Isărescu a explicat şi de ce s-au tipărit mai mulţi bani anul trecut decât în 2016.

"Masa monentară nu intră numai numerar în circulaţie. Cea mai mare parte din creştere este că au crescut depozitele, oamenii au economisit mai mult. Apoi, dacă Guvernul majorează salariile şi nu există numerar ca să se plătească salariile cine este de vină. Deci Banca Centrală trebuie să acopere toate angajamentele făcute de Guvern. Nu priviţi tipărirea banului ca pe ceva ostentativ prin care invadăm economia cu bani. Al treilea motiv este că istoric au fost curente care au spus că există relaţie între masa monetară şi inflaţie, dar tot istoric, această relaţie este slabă", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Acesta spune că inflaţia ar trebui să ajungă, la final de an, la 3,5%..

"Relaţia asta este foate complicată. De exemplu, masa moneetară a Băncii Centrale Europene, a avut o explozie a banilor tipăriţi. (…) Dacă băncile centrale din marile state, SUA, Anglia, UE, nu făceau acest lucru, atunci inflaţia se transforma într-o depresiune. Masa monetară în România n-a crescut mai mult ca în Cehia, Polonia şi Ungaria. Deci corelaţia între creşterea preţurilor şi masa monetară este mai complicată decât atât. Cu sprijinul politicii fiscale credem că putem aduce rata inflaţiei la 3,5% până la sfârşitul anului", a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, participă, joi, la Comisia economică a Senatului, la o discuţie cu tema ”Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României”, în contextul în care rata inflaţiei a crescut în februarie la 4.7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La dezbatere vor fi prezenţi şi membrii Consiliului de Administraţie ai acesteia, viceguvernatorii Florin Georgescu şi Eugen Nicolăescu.

"Este o premieră pentru Parlament în acest mandat, când Guvernatorul BNR răspunde invitaţiei pentru a dezbate împreună, profesionist şi transparent, situaţia economică a României. Astăzi nu vorbim politică. Încercăm împreună să găsim soluţii pentru viitor. Este o oportunitate şi pentru PSD-işti de a participa la o discuţie serioasă despre problemele economice ale ţării pentru că din punctul meu de vedere implementarea programului de guvernare ne-a adus în această situaţie", a scris pe Facebook, şeful Comisiei economice a Senatului, Florin Cîţu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în februarie la 4,7% faţă de februarie 2017, iar faţă de ianuarie 2018 creşterea este de 0,3%. Inflaţia nu a mai urcat la acest nivel din anul 2013.

Comenteaza