Guvernul a amânat pe toamnă depunerea declarației de beneficiar real

Guvernul a amânat pe toamnă depunerea declarației de beneficiar real

Executivul României a adoptat un proiect de ordonanță de urgență gentru prelungirea unor termene privind depunerea documentelor prevăzute în sarcina persoanelor juridice înregistrate la Registrul Comerțului.

Ordonanța stabilește termenul pentru depunerea declarației anuale de beneficiar real în anul 2021 la 1 octombrie, indiferent de data aprobării situațiilor financiare anuale. "Menționăm că declarația anuală de beneficiar real a fost reintrodusă prin legea nr. 101/2021 cu un termen de depunere de 15 zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale. 

Acest termen scurt a fost introdus chiar în perioada în care persoanele juridice obligate să depună declarația anuală de beneficiar real aprobă situațiile financiare anuale. Acest lucru a generat incertitudine cu privire la obligațiile de declarare ale persoanelor juridice prin raportare la momentul aprobării situațiilor financiare și cel al intrării în vigoare a legii nr. 101/2021. 

Ordonanța de guvern adoptată răspunde atât nevoii ca la sfârșitul perioadei de raportare Registrul Beneficiarilor Reali să colecteze datele tuturor persoanelor juridice supuse raportării, cât și ca această colectare să aibă loc într-o fereastră de timp previzibilă și rezonabilă, indiferent de momentul aprobării situațiilor financiare anuale", consideră Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Comenteaza