Guvernul ar câştiga 1 miliard de lei/an dacă ar elimina scutirea de impozit pe venit pentru IT-işti

Guvernul ar câştiga 1 miliard de lei/an dacă ar elimina scutirea de impozit pe venit pentru IT-işti

La finalul anului trecut erau 100.000 de angajaţi din IT&C care beneficiau de scutirea de impozit pe venit, iar salariul mediu brut era de 12.000 de lei, adică 7.800 de lei net.

Premierul Ludovic Orban susţine în continuare renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajaţi din domeniul IT şi afirmă că trata­men­tul fiscal egal al cetăţenilor şi al firmelor re­prezintă un obiectiv al guvernării PNL. Dacă ar renunţa la scutirea de impozit pe venit în cazul angajaţilor din IT&C, guvernul ar câştiga 196 de milioane de euro pe an, scrie ZF.

În noiembrie anul trecut erau 100.000 de angajaţi din IT scutiţi de impozitul pe venit, conform bilanţului fostului ministru al comunicaţiilor Alexandru Petrescu.

Câştigul salarial mediu brut al an­ga­jaţilor din IT este cel mai mare din econo­mie, de mai mult de 12.000 de lei în noiembrie 2019, conform datelor INS.

La un salariu brut de 12.000 lei lunar, ve­ni­tul impozabil după aplicarea contri­buţiilor so­ciale este de 7.800 lei. Prin urmare, în cazul aplicării impozitului pe venit de 10%, suma ar scădea cu 780 de lei, iar un angajat în IT ar câştiga un salariu net de 7.020 de lei.

Dacă sunt 100.000 de angajaţi în IT&C care vor plăti 780 de lei pe lună, la bugetul de stat vor veni fonduri suplimentare în valoare de 78 de milioane de lei lunar, respectiv 936 de milioane de lei (196 mil. euro) pe an, conform calculelor făcute de ZF.

Consultantul fiscal Emilian Duca crede că re­nun­ţarea la scutirea de impozit pe venit acor­da­tă IT-iştilor ar putea contribui la creşterea ve­niturilor la bugetul de stat, dar ar produce efec­te negative precum exodul forţei de muncă.

„Renunţarea la scutirea de impozit pe venit acordată unor angajaţi din domeniul IT ar putea avea două efecte. Primul este creşterea veniturilor la bugetul de stat. Pentru că angajaţii din IT sunt persoane cu salarii mari, ar veni mulţi bani spre bugetul de stat. Al doilea efect poate să fie cel al exodului forţei de muncă spre alte ţări sau găsirea de către angajaţi a unor metode prin care să obţină o impozitare mai mică precum crearea de PFA (persoană fizică autorizată) sau microîntre­prin­deri“, a spus Duca, citat de ZF.

Comenteaza