Guvernul cheltuie 42% din toate veniturile bugetului pe salariile celor 1,25 de milioane de bugetari

Guvernul cheltuie 42% din toate veniturile bugetului pe salariile celor 1,25 de milioane de bugetari

Un funcţionar public câştigă în România cu 56% mai mult decât salariul mediu pe economie. România nu are cele mai mari cheltuieli din UE cu salariile bugetarilor ca pondere în PIB (9,8% anul trecut), dar are cea mai mare cheltuială cu acestea ca pondere în veniturile bugetare: 32% din PIB în 2019. Media europeană este de 22%.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Salariul mediu net în primele zece instituţii din România, după numărul de angajaţi, este de circa 7.300 lei, aproximativ 1.500 de euro, scrie Ziarul Financiar.
 
Datele de la Finanţe arată că, în luna martie a acestui an, aparatul de stat număra 1,25 milioane de bugetari care au primit ca salarii egale cu 42% din veniturile bugetului consolidat. În 10 insituţii ale statului, printre care Parlamentul şi mai multe ministere, salariul mediu net este de 7.300 de lei pe lună, adică 1.500 de euro.
 
În criza trecută, FMI a obligat România să-şi reducă anvelopa salarială pentru salariile bugetarilor de la 10% din PIB la 7% din PIB. Cu vremea, anvelopa salarială s-a întors la 10% din PIB şi, iată, situaţia este următoarea: guvernul nu are de gând să-şi pună în cap armata de votanţi, chiar de s-ar duce totul pe apa sâmbetei.

Toată lumea fuge la stat, pentru că acolo salariile sunt ce nu poate fi visat în piaţa concurenţială, iar stresul păstrării jobului nu există. Pe când 1,2 milioane de oameni tremură pentru joburile lor, angajaţii statului nu au niciun stres – nici măcar pe acela că ar putea merge pe rând în şomaj tehnic, aşa cum a spus, iniţial, premierul liberal Ludovic Orban, cel care în urmă cu câţiva ani, pe când era în opoziţie, cocheta cu tăierea salariului minim, majorat de PSD, pe motiv că el este liberal şi susţine piaţa şi nu statul.
 
Potrivit calculelor ZF, salariul mediu net în Senat este de aproximativ 10.000 de lei lunar. Estimările includ toate salariile din această instituţie. De asemenea, angajaţii Camerei Deputa­ţilor, în jur de 1.700, au un salariu mediu net de tot cam atât.

Salariile din Ministerul Afacerilor Externe sunt, în medie, de 11.700 de lei net lunar. MAE are circa 2.200 de angajaţi. În Ministerul Finanţelor Publice se câştigă în medie 6.300 de lei net, în vreme ce în Ministerul Justiţiei un angajat câştigă lunar 8.000 de lei net în medie. Instituţiile au 25.000, respectiv aproape 17.000 de angajaţi.

Cei mai mulţi angajaţi din instituţiile publice sunt în Ministerul Afacerilor Interne (MAI – 130.000 de angajaţi) şi Ministerul Educaţiei (290.000 de angajaţi). Media salarială netă în MAI este de 4.600 de lei net, iar la Educaţie de 3.710 lei lunar.

În total, aparatul de stat numără aproximativ 1,25 mil. de salariaţi. Dintre aceştia, administraţia centrală are 802.000 de angajaţi şi administraţiile locale circa 445.000 de angajaţi, scrie Ziarul Financiar.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza