Guvernul Cîţu îşi face curaj să abroge legea care interzice vânzarea pachetelor de acţiuni la companiile statului, iniţiată de PSD

Guvernul Cîţu îşi face curaj să abroge legea care interzice vânzarea pachetelor de acţiuni la companiile statului, iniţiată de PSD

Guvernul vrea să abroge Legea 173/2020 prin care s-a interzis, pe o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţii de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, un proiect de lege în acest sens fiind publicat în dezbatere publică pe siteul Ministerului Economiei.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

”Vom abroga acea lege. Se vor putea vinde şi acţiuni şi active. Nu este vorba de a înstrăina acţiunile, ci de a atrage capital în România, de a capitaliza aceste companii. Nu avem capital la buget pentru a capitaliza toate aceste companii, la nevoile pe care le au pentru investiţii şi pentru a se dezvolta. O parte din acţiuni sau din proprietatatea acestor companii este transferată în schimbul acestui capital altor proprietari. Se întâmplă peste tot în lume”,  declarat primul ministru, Florin Cîţu, la Radio Guerilla.

El a adăugat că România vrea să dea un semnal că are o economie modernă, care ştie să lucreze cu instrumentele pieţei de capital. ”Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu înseamnă neapărat că mâine vom începe să vindem. Nu, este un semnal pe care-l dăm pieţei de capital, investitorilor străini că în România proprietatea privată este sfântă, în primul rând, şi, în al doilea rând, că nu suntem o ţară care nu doreşte să vină investitori”, a mai spus prim-ministrul.

Cîţu a spus că preţul şi momentul la care vor fi scoase la vânzare este altă discuţie. În perioada 2012-2015, PSD, aflat atunci la guvernare, a privatizat pe bursă Romgaz şi Electrica. De asemenea, compania Petrom a fost privatizată în 2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase. Grupul austriac OMV a cumpărat atunci o participaţie de 51,01% din capitalul Petrom în urma unei tranzacţii de 1,5 miliarde de euro.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza