Guvernul, dat în judecată dacă nu deschide restaurantele. "70% din hoteluri vor falimenta"

Guvernul, dat în judecată dacă nu deschide restaurantele. "70% din hoteluri vor falimenta"

Patronatele din turism vor acționa executivul în instanță pentru subminarea economiei naționale dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie.

“15 iunie este data începând cu care peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în aceste condiții. Chiar și o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv față de alte țări din zonă, care au ridicat deja aceste restricții și aruncă în faliment două treimi dintre hotelurile din țară”, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În ultimul său discurs, în care a vorbit despre măsurile care vor fi luate, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat deschiderea mall-urilor, însă fără restaurantele din interiorul lor și fără locurile de joacă, dar nu a spus nimic despre redeschiderea restaurantelor din hoteluri. Acum clienții au acces, începând cu 1 iunie, doar pe terasele restaurantelor, cu o serie de limitări.

“Perspectiva ca restaurantele din hoteluri să nu se deschidă pe 15 iunie, în plin sezon estival și după trei luni de pauză, a șocat întreaga industrie a turismului din România. Dacă această decizie a fost luată pe baza unui studiu real, așa cum se afirmă, ne întrebăm dacă țări precum Grecia, Bulgaria sau Turcia nu au făcut acest tip de studiu, în condițiile în care ele au ridicat deja restricțiile pentru restaurante”, conform FPTR.

"Dacă nu se deschid cel puțin restaurantele hotelurilor, putem să spunem adio turismului românesc, deoarece sunt peste 500.000 de persoane care deja au achiziționat, începând cu 15 iunie, vacanțe în România ce includ servicii de cazare cu masa, care nu pot fi prestate în aceste condiții.

Multe dintre hotelurile din orașe, stațiuni sau de la munte, nu beneficiază de terase care să asigure serviciile pentru toți turiștii cazați, motiv pentru care nu își vor putea desfășura activitatea.

În condițiile în care nu au putut funcționa în ultimele trei luni, iar fiecare zi din sezonul care tocmai a început e esențială pentru a minimiza pierderile generate de efectele pandemiei de coronavirus, estimăm că, dacă nu se deschid restaurantele pe 15 iunie și se întârzie cel puțin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment.

O întârziere a deschiderii restaurantelor după 15 iunie pune turismul românesc, în plin sezon estival, într-un dezavantaj uriaș comparativ cu alte țări din zonă, care au ridicat deja aceste restricții, relaxând măsurile din această industrie", a spus Mohammad Murad, președinte FPTR.

Comenteaza