Guvernul face alianță IT cu Clujul

Guvernul face alianță IT cu Clujul
Ministrul comunicațiilor, Marius Bostan, vrea ca această instituție sau cele subordonate să participe în cea mai mare asociere informatică din România, Cluj IT Cluster (CITC).

„Avem șansa de a recupera distanța de țările avansate prin zona de Hi-Tech, care ne apropie de plutonul acestora. Avem internet de mare viteză în topul mondial, avem și români valoroși peste hotare. Vorbim la ora actuală despre rețele, despre securitatea cibernetică. E foarte greu pentru un stat să facă față singur acestor provocări tehnologice și de aceea e nevoie de parteneriate cu marile companii.

Antreprenoriatul este important, iar CITC poate să propage ideile valoroase oriunde în lume, industria informatică nu are granițe, trebuie să depășim limitele regionale. Putem să intrăm în aceste clustere ca guvern sau ca entități subordonate. Deja gestionăm finanțări pentru inovare, din fonduri europene, am primit 200 de proiecte. Dacă 1-2 asemenea firme vor ajunge lideri, atunci vorbim despre schimbarea României în ansamblu. 

Vreau să încurajez rolul guvernului de catalizator, lucru care s-a făcut prea puțin. Încrederea în România a dispărut, cea între oameni și guvern sau între oameni și autorități. Tot românul vrea să se dea, să se facă. Acum, o idee bună, cu plusvaloare și cu potențial se poate propaga la nivel mondial. În Hi-Tech, agricultură se poate întâmpla orice. Pe de altă parte, există o risipă de bani publici: sisteme paralele de încasare pe internet a taxelor și la nivel național, și la primăria clujeană. În proiectul E-România s-au făcut investiții mari în programe, dar ele nu sunt folosite, nu sunt funcționale”, remarcă ministrul comunicațiilor.

Rezistența la inovație, mai tare ca investițiile

„CITC este deja un brand pentru oraș, iar sectorul IT e cel mai reprezentativ pentru Cluj. Suntem 50 de entități care lucrează la diverse ințiative, unele au impact rapid, altele pentru o perioadă mai îndelungată. Anul acesta La Innovation Days am pus accent pe medicina digitală. Nu vorbim de înlocuirea doctorilor cu roboți, ci să umplem un gol legat de actul medical. Trebuie luate decizii majore în timp scurt, iar structurile birocratice din instituțiile publice nu mai fac față, sunt pachete mari de date ce trebuie gestionate în timp util. 

Cunoașterea o încorporăm în tehnologie decizii rapide și corecte, într-un diagnostic cât mai precis. Se pune problema optimizării serviciilor publice, extinderea lor cu ajutorul medicinei digitale. Deja vorbim despre doctorul potrivit pentru omul potrivit la momentul potrivit. Sistemul necesită ani de pași mărunți care să contribuie la ridicarea calității vieții. Inovațiile sunt complexe, dar rezistența la inovație depășește de trei ori investițiile”, remarcă Stelian Brad, președintele CITC.

Medicina digitală și administrația digitală sunt în centrul atenției, timp de două zile, la forumul regional Cluj Innovation Days. La eveniment participă 400 de manageri din IT, medici, universitari, reprezentanți a administrației publice și ai mediului de afaceri. Lucrările au început cu sesiunea plenară, urmate de cele două secțiuni referitoare la digitalizarea medicinei și administrației. CITC, organizatorul forumului, este o asociere care numără companii cu 4.000 de angajați și cu afaceri cumulate de 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. 

Legea securității cibernetice, adusă în geantă la Cluj

Bostan a informat că există un grup de lucru interinstituțional pentru această lege, un proiect în discuții interne între specialiști. Acesta va fi apoi înaintat la Guvern, în Parlament, dezbătut public și transpus într-o lege. „Săptămâna trecută am finalizat proiectul ce fixează răspunderi pentru deținătorii de infrastructuri, îl am aici, în geantă. Reglementarea regimul cartelelor pre-pay înseamnă că va trebui să te identifici, așa faci și în Anglia. Nu există standarde europene în domeniu. Care ar fi problema pentru un cetățean onest să își decline datele? Legea asta nu are nicio legătură cu interceptările. Trebuie să poți fi condamnat dacă este cineva care te terorizează la telefon - un hacker din Râmnicu Vâlcea nu avea device-ul pe numele lui, iar atunci a trebuit să fie infiltrat un agent”.

 

Andrei Kelemen, director executiv al CITC: 

„În condițiile actuale de salarizare este foarte greu să ai specialiști IT buni la stat; există o presiune foarte mare din partea mediului privat. De la 2.000 de lei la 2.000 de euro este o diferență enormă”. 

 

Peter Hajdu, manager general Cisco Europa de Sud-Est:

„Tot ce se poate va fi digitalizat: îngrijirea sănătății, administrație publică, educație, producție, transport. Companiile vor deveni firme de tehnologie. Clujul este o concentrare incredibilă de tinere talente în mai multe domenii: tehnologie, medicină, farmacie”.

Comenteaza