GUVERNUL, LA CLUJ. Bode: “Clujul are mari proiecte de infrastructură de 3,3 miliarde de euro”

GUVERNUL, LA CLUJ. Bode: “Clujul are mari proiecte de infrastructură de 3,3 miliarde de euro”

Principalele mari proiecte ale Clujului sprijinite de guvern, cu ajutorul fondurilor europene - metroul, centura metropolitană și linia de mare viteză spre Episcopia Bihor – totalizează 3,3 miliarde de euro, a menționat ministrul transporturilor, Lucian Bode. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

“Aceste proiecte beneficiază de sprijinul financiar al guvernului și de susținerea administrațiilor locale. Clujul este primul oraș din afara capitalei care va beneficia de transport cu metroul. Vor urma studiul de fezabilitate, licitația pentru execuție. Am spart gheața prin acest proiect, iar așa vor avea curaj pentru astfel de investiții și alte administrații din orașe cu populație de peste 300.000 de locuitori din România.

Pentru electrificarea liniei Cluj-Napoca – Episcopia Bihor avem studiul de fezabilitate; se lucrează la definitivarea acestuia, iar licitația pentru execuție o vom face la începutul anului viitor. Pasajul peste calea de la Tăietura Turcului, inclus în acest proiect, va contribui la decongestionarea traficului în Cluj-Napoca.

Au avansat mult proiectele conexiunii dintre Autostrada Transilvania (A3) și comuna Mărtinești; am semnat contractul pentru studiul tehnic, vrem să accelerăm proiectarea pentru ca în 2023 să fie finalizată această șosea de legătură. Pe Calea Baciului am dat drumul la lucrările la podul peste Valea Seacă, unde veți avea o surpriză în zilele viitoare. În acest an vom finaliza 24 din cei 42 km (loturile 1 și 2, n. red.) din Autostrada Sebeș - Turda.

În concluzie, ne apropiem de faza de execuție cu metroul, linia de calea ferată Cluj-Napoca - Episcopia, centura metropolitană, iar alte proiecte cu impact pentru această zonă vor fi modernizările liniilor de cale ferată Coșlariu – Cluj-Napoca, Apahida – Suceava. Cele trei proiecte majore: Centura Transregio Feleac, Cluj – Episcopia și metroul însumează 3,3 miliarde de euro, la care se adaugă și conexiunea A3 – Mărtinești, dar și proiectele Apahida - Jucu, Jucu – Dej.

Vom susține autoritățile locale care au proiecte de acest gen pentru că rețelele de transport cresc competitivitatea în aceste localități și dezvoltarea economică în regiune. Trecem de la un model de consum pe unul bazat pe investiții, cu dezvoltarea unei rețele de transport echilibrate, în toate regiunile și apoi cu Europa”, a spus Bode.

Vicepremierul Raluca Turcan, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, și ministrul transporturilor, Lucian Bode, au sâmbătă mai multe întâlniri la Cluj-Napoca și la Turda, printre care o întrevedere cu primarul Emil Boc și cu președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. În program figurează vizite la Primăria Cluj-Napoca, Institutul Oncologic, Institutul Imogen, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Compania de Apă Arieșul și Colegiul Național Mihai Viteazul, ambele în Turda.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza