Guvernul lovește BT cu 3 miliarde de lei. Omer Tetik: "Calculul taxei se desfășoară fără implicarea băncilor"

Guvernul lovește BT cu 3 miliarde de lei. Omer Tetik: "Calculul taxei se desfășoară fără implicarea băncilor"
Directorul Băncii Transilvania, Omer Tetik, critică stilul de lucru al guvernului | Foto: Business Magazin

Capitalizarea bursieră a celei mai tranzacționate bănci din România a scăzut cu un sfert, de la 11,28 la 8,26 de miliarde de lei de la anunțurile celei de-a doua "revoluții fiscale", făcute de reprezentanții guvernului. Conducerea băncii clujene se plânge că nu a fost consultată în privința acestor modificări.

"BT urmărește cu atenție știrile și declarațiile din presa națională referitoare la taxa asupra activelor instituțiilor de credit, analizând situația de la primul anunț din presă realizat în 18 decembrie 2018. Dezbaterea referitoare la nivelul și metoda de calcul a taxei este în desfășurare și în afara sistemului bancar, fără implicarea reprezentanților pieței bancare. Din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost încă publicate, BT nu este în măsură să emită o analiză de impact concludentă. Emitentul va informa cu promptitudine acționarii și investitorii imediat ce va obține informații concludente", a declarat directorul BT, Omer Tetik

Pierderea procentuală totală înregistrată de banca din Cluj de la anunțul din decembrie al ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici este de 25%. În 19 decembrie acțiunile băncii scădeau cu 19%, apoi a urmat o perioadă de redresare lentă, însă după al doilea anunț, cel al lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, acestea s-au depreciat la Bursa de Valori București cu 9% luni și cu 3% în dimineața zilei de marți.

Declinul este alimentat de doza ridicată de necunoscut cu privire la modalitatea de taxare a activelor bancare în contextul în care la aproape o lună de la anunţul ordonanţei nr. 114 guvernul încă nu a clarificat dacă aceste active se taxează trimestrial sau anual. 

Guvernul a introdus de la 1 ianuarie o taxă pe activele bancare denumită iniţial “de lăcomie”, în urma căreia instituţiile de credit din România sunt impozitate diferenţiat în funcţie de nivelul dobânzii ROBOR. Modalitatea de taxare încă nu este clară şi nici nu este explicată în Monitorul Oficial: trimestrială sau anuală.

Dacă activele bancare urmează să fie taxate la valoarea de la finele unui an, BT figurează cu un impozit pe lăcomie de 194 milioane de lei, însă taxarea trimestrială ar determina banca să plătească un impozit de 776 milioane, potrivit calculelor ZF. Spre comparaţie, la nouă luni din 2018, BT avea un profit net de 979 milioane. 

Băncile din România aveau, după primele nouă luni din 2018, un profit de 5,9 miliarde de lei. În acest scenariu, 70% din profit va merge către stat. Potrivit scenariului BNR, băncile nu vor înregistra acest profit și în 2019, relevă Banking News. Directorul direcției de supraveghere din cadrul Băncii Naționale, Nicolae Cinteză, spunea că este un profit nesperat de bun, însă rezultatul nu se datorează creșterii  activității, ci veniturilor din provizioane.

De fapt sunt patru bănci în una

Grupul BT înglobează în prezent Banca Transilvania, Volksbank România, Bancpost, Viktoriabank și mai multe instituții financiare nebancare înghițite de-a lungul vremii de banca. Conglomeratul financiar-bancar grupează 10.000 de angajați din România și din alte state. 

BT și Bancpost au finalizat fuziunea la finalul anului trecut, iar banca din Cluj ar putea ajunge pe primul loc în sistemul bancar local. Înființată acum 25 de ani, BT a creditat, în ultimii 10 ani, 75.000 de companii, a plătit taxe la bugetul de 3,7 miliarde lei și a investit 1,1 miliarde lei în dezvoltarea activității. 

Integrarea Bancpost în BT a început după ce Consiliului Concurenției și BNR și-au dat acordul pentru realizarea fuziunii. În 2017, BT semna un acord pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al acțiunilor deținute la ERB Retail Services și ERB Leasing, instituții financiare nebancare. 

Valoarea tranzacției se ridica la 226 de milioane de euro din care 179 doar pentru Bancpost, la care se adaugă preluarea de către BT a unui împrumut subordonat de 80 de milioane de euro pentru Bancpost. În 2018, BT a derulat un proces prin care a preluat și restul pachetului de 0,85% pentru Bancpost. Principalii concurenți din România ai BT sunt BCR și BRD.

Comenteaza