Guvernul măreşte salariul minim, dar introduce accize noi la carburanţi VIDEO

Guvernul măreşte salariul minim, dar introduce accize noi la carburanţi VIDEO
Creşterea salariului minim brut la 900 de lei din 1 iulie 2014, anunţată de premierul Victor Ponta, nu îi mulţumeşte pe sindicaliştii clujeni. Aceştia ar fi vrut ca salariul minim să fie de 1.000 de lei. În plus, sindicaliştii nu văd o îmbunătăţire a vieţii, din moment ce în paralel cu creşterea salariului se scumpesc şi combustibilii. Analiştii economici prevăd scumpiri la numeroase alte produse care depind de preţul motorinei şi benzinei.

Premierul Victor Ponta a anunţat că de la 1 ianuarie salariul minim brut va fi de 850 de lei, iar din 1 iulie 2014, de 900 de lei. Decizia nu este pe placul sindicaliştilor.

"Doream sa inceapa salariul minim de la 1.000 de lei cum ne-au promis guvernantii nostri. Daca s-ar porni de la 1.000 de lei ar fi o revitalizare a tineretului care intra in sistem", a spus Lucia Cojocaru.

De asemenea, premierul a anunţat introducerea unei accize la motorină şi benzină de 7 eurocenţi la litru. Liderul Cartel Alfa Cluj spune că în acest context creşterea salariului minim nu ajută cu nimic.

"Si daca nu cresti salariul minim deloc. Dar daca scazi costul vietii tot e o crestere. Dar daca le duci in paralele, si asta se intampla din 90 incoace, cresc salariile si cresc si costurile vietii atunci nu avem nimic in plus", a spus si Valentin Ilcas, cartel Alfa.

Potrivit Guvernului, banii din accize vor fi investiţi în infrastructura rutieră. Şoferii nu mai cred în promisiunile guvernanţilor şi spun că preţul carburanţilor va fi exagerat.

Analiştii economici spun că Guvernul trebuie să găsească alte soluţii pentru a atrage bani la buget.

"Atata vreme cat guvernul nu stie sa vina cu alte solutii sau nu poate datorita finantatorilor internationali cauta metode cat mai directe de a trage la buget bani suplimentari si ce alta metoda mai directa decat sa exploatezi slabiciunile, mersul cu masina", a delcarat Iosif Pop, analist economic.

Potrivit specialiştilor, noile accize la carburanţi vor atrage un val de scumpiri în alte domenii, precum transporturile şi alimentaţia. Potrivit premierului Victor Ponta, accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei, şi nu în funcţie de cursul de schimb.

Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

Comenteaza