Guvernul, PSD şi ministrul Finanţelor, acuzați de MINCIUNĂ! "Deja au planurile de suspendare a contribuției pentru pilonul II, iar acum se gândesc cum să ni le bage pe gât" - DOVADA

Florin Cîțu susține că PSD nu a renunțat la planurile privind suspendarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii. Decizia ar fi rămas în picioare, iar Guvernul caută acum o strategie prin care să comunice cu cât mai puţine efecte negative această decizie extrem de nepopulară.

"Guvernul, PSD, ministrul finantelor publice MINT! In perioada 10-11 Aprilie au fost discutii cu reprezentantii CE despre faptul ca Romania ignora cresterea alarmanta a deficitului structural. In contextul acestor discutii, guvernul Romaniei a informat CE de planurile sale de suspendare a contributiei pentru pilonul II de pensii si ca va face aceasta contributie “facultativa”", susţine Florin Cîţu.

"Dupa cum vedeti in text, exista mai multe riscuri inclusiv pierderea beneficiilor de pe urma aplicarii clauzei pentru reforme sistemice care permite devieri de la tinta de deficit. Daca pana si CE stie de ce face PSD acest circ? Ce ascunde? PSD are nevoie de timp ca sa vina cu strategia de comunicare. Deja au planurile de suspendare a contributiei pentru pilonul II iar acum se gandesc cum sa ni le bage pe gat si sa facem cat mai putin scandal. Nu trebuie lasati! PSD-istii mint doar pentru a mai castiga timp.", a completat analistul economic, care este şi senator PNL. 

„Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii. Autorităţile au redus deja, ca parte a bugetului pentru anul 2018, ponderea contribuţiilor sociale transferate în cel de-al doilea pilon de pensii. Potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate. Aceste transferuri se ridică la aproximativ 7 miliarde RON anual (aproximativ 1,5 EUR miliard; 0,8% din PIB). O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. În orice caz, câştigul fiscal s-ar risipi pe termen lung, deoarece contribuţiile sociale deviate de la Pilonul 2 ar fi însoţite de o obligaţie de a plăti pensii pentru limită de vârstă în viitor. În plus, o astfel de inversare ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital. Transformarea celui de-al doilea pilon de pensii într-unul opţional ar lipsi România de posibilitatea invocării clauzei privind reforma sistemului de pensii în cadrul PSC”, se arată în raportul trimis Consiliului Europei de către Comisia Europeană, tradus de Adevărul.

Comenteaza