Guvernul taie TVA. Comercianţii taie preţurile?

Guvernul taie TVA. Comercianţii taie preţurile?
Executivul promite reducerea acestei taxe de la 24 la 9%, de anul viitor. Specialiştii susţin că preţurile trebuie să scadă şi agricultura să prospere, dar intermediarii din piaţă de pe lanţul comercial vor fi cei mai avantajaţi.

Reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru produsele alimentare de la 24 la 9%, propusă de guvern, ar trebui să scadă preţurile, să reducă evaziunea fiscală şi să atragă mai mulţi bani la buget. Producătorii clujeni susţin că ieftinirea acestor produse este puţin probabilă, iar specialiştii, că banii în plus rezultaţi vor ajunge în mâinile intermediarilor de pe lanţul alimentar.

Nicolae Chiorean, administratorul Panemar Cluj, firmă cu 300 de angajaţi, spune că nu există nicio şansă ca preţul pâinii să scadă. „Cum să se ieftinească, grâul e mai scump cu o treime faţă de 2011?! E un paradox, pentru că grâul s-a scumpit acum, la recoltă, când ar fi trebuit să urmeze o curbă descendentă. Dar în toamnă a fost secetă prelungită, care a afectat recoltele de porumb şi de grâu. Dacă grâul s-a scumpit cu 30%, înseamnă aceasta că pâinea se va scumpi? În piaţă nu există putere de cumpărare, trebuie ţinut cont şi că prin criză trebuie să trecem împreună şi nu ne interesează în primul rând profitul, ci să fim alături de consumatori, să suportăm împreună greul ăsta", menţionează Chiorean. Produsele Panemar sunt distribuite în 26 de puncte de vânzare din Cluj-Napoca, Apahida, Floreşti şi Jucu.

„Reducerea TVA a fost propusă mai demult de organizaţiile patronale, însă ea nu s-a aplicat pe motiv că în acest fel vor scădea intrările la buget. Vom vedea că efectul va fi exact unul invers, adică încasările la bugetul naţional se vor majora. Măsura va avea efect deoarece se vor ieftini alimentele, iar fluxurile fiscale se vor îmbunătăţi. Practic, vom asista la o trecere a unor bani din zona neagră în cea gri. Vor creşte nu numai încasările la bugetul de stat, ci se vor crea şi noi locuri de muncă. Preţurile la alimente vor scădea fiindcă îşi va spune cuvântul concurenţa, chiar dacă mulţi producători sau comercianţi vor fi tentanţi în prima fază să nu umble la preţuri. Avem o economie concurenţială care îşi va face efectul", consideră Adrian Coroian, preşedinte al Ligii Întreprinzătorului Român Cluj.

„În mod normal, această măsură va mări cererea de alimente, iar agricultura ar trebui să beneficieze din plin. Bine ar fi dacă ea s-ar aplica doar producătorilor autohtoni, pentru a stimula producţia internă. Cum reducerea va intra în vigoare de la 1 ianuarie, efectele sale se vor vedea din semestrul doi al anului viitor. Nu cred că această scădere a TVA va genera automat şi o reducere a preţurilor pentru că la noi există intermediari pe lanţul comercial care o vor absorbi. În niciun caz nu ne putem aştepta la o ieftinire a preţurilor peste noapte", susţine analistul financiar Andrei Rădulescu, de la compania de intermediere financiară Broker Cluj.

Premierul Victor Ponta a anunţat că din procentul de 24%, cât reprezintă acum valoarea TVA, 9% va merge către bugetul de stat, iar 15% va fi returnat producătorilor care prezintă facturi justificative, „nu pe poveşti". „80% din piaţa produselor agroalimentare din România este în prezent fără facturi, nefiscalizată. Producătorii români trebuie să fie stimulaţi pentru a fi competitivi, pentru a putea concura cu cei din Uniunea Europeană (UE) şi pentru a putea intra cu marfa lor în reţelele de hipermarketuri", a arătat Ponta.

Guvernul a decis ca în proiectul de buget pentru anul viitor să fie inclusă TVA de 9% pentru produsele agroalimentare de bază. Deciziile fac parte dintr-un set de măsuri pregătite pentru sectorul agricol. Executivul a decis ca TVA să fie redusă de la 24 la 9% pentru produsele agroalimentare de bază începând cu 2013, o măsură aplicată şi în alte state membre ale UE, precum Belgia şi Germania, şi care este menită să asigure pe lângă protecţia socială necesară, o creştere a ratei colectării la bugetul de stat.

 

 

Etichete
Comenteaza