Hale, blocuri şi palate pentru constructori în 2014

Hale, blocuri şi palate pentru constructori în 2014
ACI Cluj, a treia mare companie din domeniu cu sediu în judeţ după cifra de afaceri, programează construirea în acest an a unei fabrici în baza proprie de producţie.

Companiile de construcţii din Cluj au planuri de proiecte, inclusiv investiţii proprii în zona imobiliară, pentru a-şi creşte activitatea, pe o piaţă considerată încă dificilă de către jucătorii din domeniu.

ACI Cluj a obţinut în decembrie un certificat de urbanism (de informare privind posibilităţile de construire) necesar unui proiect de modernizare a procesului de producţie prin construirea unei hale de confecţii metalice şi achiziţia de echipamente şi tehnologii noi. Fabrica ar urma să se realizeze în zona str. Dezmirului, în baza de producţie a companiei. Conform conducerii societăţii, noua fabrică va necesita o investiţie de 14,7 milioane de lei, se află deocamdată la stadiu de proiectare şi va fi construită în acest an, potrivit planurilor actuale. „Vrem să facem acest proiect pentru dezvoltarea firmei. Investiţiile nu se opresc în criză, procesul economic e unul ciclic, aşteptăm şi perioade de dezvoltare. E nevoie de producţie şi de fabrici la nivel naţional, trebuie să producem şi să vindem. Nu e destul să faci drumuri, trebuie să ai şi ce să transporţi pe ele", explică motivele care au determinat planurile de proiect Dorin Aşchilean, directorul ACI Cluj.

Societatea clujeană s-a situat pe locul trei în clasamentul cifrelor de afaceri din 2012, potrivit topului pe 2013 realizat de compania de consultanţă IBC Focus, dar şi-a scăzut considerabil afacerile faţă de alte perioade. Astfel, în 2012 ACI Cluj a realizat afaceri de 93,8 milioane de lei, jumătate din cifra cu care încheia anul precedent. Profitul a scăzut în 2012 la 4,3 milioane de lei, de la 8,9 milioane în 2011. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor companiei, 2013 s-a încheiat, în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi profitul, la un nivel similar cu cel din anul precedent. Judeţul are cinci nume printre cele mai importante companii naţionale, potrivit Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii, realizat de IBC Focus: Acomin, Construcţii Napoca, ACI Cluj, MBS Group şi TCI Contractor General.


Şi alte companii importante din domeniu au programate investiţii în acest an, o serie dintre ele plănuind chiar proiecte imobiliare proprie. Transilvania Construcţii Cluj (TCC) îşi va direcţiona în acest an bugetul de investiţii cu precădere în zona proiectelor logistice, a decis conducerea societăţii. Un alt segment în care compania a fost activă cu proiecte proprii, cel al pieţei rezidenţiale, e considerat mult mai riscant şi mai puţin atractiv. În afară de investiţiile proprii, activitatea în sectorul construcţiilor (ca antreprenor pe şantierele altor investitori) va fi slabă pentru companie în perioada următoare, a estimat conducerea TCC la început de an. TCI Contractor General plănuieşte să demareze în 2014 proiecte pentru două terenuri pe care le deţine: un centru de relaxare în zona Borhanci şi un ansamblu rezidenţial lângă sediul companiei din cartierul Mărăşti. De asemenea, Napocamin, controlată de omul de afaceri Ioan Bene, ar trebui să înceapă în acest an procesul de reabilitare şi reconversie parţială a fostului hotel New York - Continental, achiziţionat anul trecut.

Comenteaza