Hectarele de la Jucu, negociate între agricultură şi cozonaci

Hectarele de la Jucu, negociate între agricultură şi cozonaci
Consilierii au mandatat preşedintele Consiliului Judeţean să facă demersuri pentru extinderea parcului industrial cu 170 de hectare. Conducerea Tetarom nu spune însă pentru cine e necesar terenul.

Terenul de la Jucu este folosit acum în scopuri agricole de o companie asociată cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), Modern Farm, care a dezvoltat în zonă o fermă parţial finanţată din fonduri europene. Reprezentanţii Modern Farm sunt dispuşi la negocieri pentru a renunţa la o parte din teren, dar în niciun caz la 170 ha.

Consilierii judeţeni au discutat ieri proiectul de hotărâre privind solicitarea de trecere a unor imobile aflate acum în proprietatea publică a statului român şi administrarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - USAMV, în proprietatea publică a judeţului şi în administrarea Consiliului Judeţean. Reprezentanţii CJ şi cei ai Tetarom, societate prin care sunt administrate parcurile industriale ale judeţului, au justificat necesitatea celor 170 ha suplimentare prin cereri din partea unor investitori care vor să se stabilească la Cluj. Totuşi, singurul nume anunţat din lista celor care ar fi cerut suprafeţe este cel al producătorului de cozonaci Battistero. Companiei italiene i s-au şi promis un teren de 30 ha, pe care CJ nu îl are acum.

"Săptămâna aceasta am avut întâlniri cu doamna Ecaterina Andronescu (ministrul Educaţiei, n. red.), am discutat şi cu cei din conducerea USAMV. Acum vă solicit ca prin acest vot să mă mandataţi pentru a parcurge paşii necesari ca să realizăm această extindere", le-a cerut consilierilor judeţeni preşedintele CJ, Horea Uioreanu. Propunerea a trecut de votul CJ, cu doar câteva recomandări de partea consilierilor. Consilierul USL Valentin Cuibus a subliniat că pentru un astfel de demers este necesar avizul USAMV. "O discuţie contradictorie cu ei nu e benefică", consideră Cuibus.
Octavian Buzoianu, administrator al Modern Farm, a amintit CJ că pe terenul pe care judeţul se pregăteşte să îl preia există un contract de asociere. "Când a fost semnat, pe acest teren nu se prevedeau astfel de proiecte. Noi am făcut investiţii majore la Jucu în baza unui contract de asociere. Am avut mereu iniţiative de a susţine comunitatea, investiţia Nokia am susţinut-o din toate punctele de vedere, am renunţat la teren pentru Nokia fără niciun fel de pretenţii. Nu există la nivelul Tetarom cereri care să justifice această suprafaţă. Îmi manifest deschiderea pentru a discuta punctual solicitările pe care le are Tetarom. Dar preluarea acestei suprafeţe va anula complet posibilitatea de a continua proiectul nostru agricol, parţial finanţat prin fonduri europene. Nu există niciun acord din partea USAMV decât pentru a discuta punctual, pentru a rezolva ce e de rezolvat. În niciun caz nu poate fi vorba de preluarea a 170 ha", a intervenit Buzoianu.
Directorul Tetarom, Viorel Găvrea, susţine că varianta extinderii Tetarom III e necesară pentru a face faţă solicitărilor, fără să dea nume de investitori. "Există cereri scrise, dar pe prima pagină a acestora scrie "confidenţial". Este o cerere de 400 ha suprafaţă compactă. De ce la Jucu? Pentru că Tetarom IV e încă pe drum. Această soluţie, de dezvoltare a Tetarom III, presupune cea mai mică investiţie în infrastructură. În plus, terenul e perfect plat", a explicat Găvrea. Tetarom a şi angajat deja o parte dintr-un teren pe care nu îl administrează. "Pentru Battistero este semnată o promisiune pentru o parte din terenul de 170 ha. E doar o promisiune", a spus directorul Tetarom. Amintim că administraţia judeţeană şi conducerea Tetarom i-au anunţat deja pe producătorii italieni ca investitori de Cluj.

Consilierii judeţeni au votat pentru mandatarea lui Uioreanu de face demersurile de extindere necesare, cu 28 de voturi "pentru" şi două abţineri. Consilierul PDL Steluţa Racolţa a solicitat reprezentanţilor Tetarom să caute şi alte variante pentru suprafeţe de teren. "Din câte înţeleg, organizaţia dlui Buzoianu are un proiect pe fonduri europene. V-aş ruga să nu vă jucaţi cu aceste lucruri", a spus Racolţa. "Nu există altă soluţie pentru a ne dezvolta, parcurile industriale trebuie mărite. Sigur, trebuie să susţinem şi investiţiile locale. Agricultură vom face acolo unde se poate. Nu cred că 170 ha ajung pentru dezvoltarea Clujului în anii următori. Dacă la negocieri se poate ajunge la 300 ha, să luăm 300 ha!", a intervenit consilierul USL Remus Lăpuşan. "Vom face demersuri care respectă legea, nu vom lua terenuri cu japca, vom ţine cont de toate contractele existente", susţine Uioreanu. "Să discutăm cu maximă celeritate acest subiect important! Să aruncăm nişte lucruri în aer nu se poate", a spus Dan Canta, consilier USL.

Împărţirea hectarelor de la Jucu

Tetarom III are 154 ha şi a luat naştere odată cu venirea la Cluj a Nokia, care între timp şi-a închis activitatea. Şi acest teren se afla iniţial în administrarea USAMV şi a Modern Farm. În Tetarom III există ca investitori anunţaţi Bosch, De'Longhi, Transcarpatica, Imperial Development, Holzart şi Battistero. Conform preşedintelui CJ, în parc mai există 40 ha de teren disponibil, dar fărâmiţat în parcele. În vecinătatea parcului funcţionează ferma de bovine a Modern Farm, în care s-au investit 5 milioane de euro, potrivit investitorilor. "Dacă se pierd aceste 170 ha, cele mai bune terenuri agricole, USAMV mai rămâne cu nişte dealuri. Acum acest teren este arat şi parţial însămânţat. Dacă se ia terenul, ferma nu va mai avea materialul necesar pentru a se întreţine şi vom deveni dependenţi de achiziţii pentru hrana animalelor", a explicat Călin Buzoianu, asociat în Modern Farm.

 

Etichete
Comenteaza