Video Foto Hollywood de Cluj atrage 50 de milioane de euro

Hollywood de Cluj atrage 50 de milioane de euro
Clădirea din Lomb va găzdui cel mai mare studio de film din Transilvania | Foto: CIP

Investițiile programate în infrastructura fizică Cluj Innovation Park (CIP) se ridică la peste 20 de milioane de euro, iar cele în oameni și echipamente, la alte 30 de milioane, majoritatea programate din fonduri europene.

“Centrul Regional de Cercetare pentru Industrii Creative (CREIC) este gata 100%, se lucrează doar la mici reparații și la curățenie. În prezent se intervine în vederea consolidării sectorului de drum principal de acces, cu patru benzi, de 1,7 km, pe trei porțiuni afectate de alunecările de teren, însă între timp se poate circula pe drumul secundar. Am obținut deja titlul de parc industrial; demersurile au presupus un studiu de fezabilitate, îndeplinirea unor condiții tehnice și economice.

Acest titlu conferă avantaje legate de partea fiscală, taxe și impozite reduse sau chiar eliminate, ca taxa de stâlp. Vrem să menținem linia de parc industrial științific și tehnologic, să creăm locuri de muncă, dar nu de orice fel, ci bine plătite, care aduc valoare adăugată. Nu suntem interesați să aducem investitori care să folosească forța de muncă umană pe post de roboți”, a relatat managerul CIP, Alexandru Coroian, la Realitatea FM Cluj.

Dezbatere publică până în 14 august

Regulamentul de funcționare se află în dezbatere publică până în 14 august, iar apoi va trebui aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca, după care se va derula procedura de selecție a investitorilor. “CREIC și Centrul Centrul Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprinderi (TEAM), cele două structuri pe care le creăm pe Dealul Lombului, sunt diferite dar și complementare. CREIC vizează antreprenori în design, artă, cultură, proiectare, media, producători de film, informaticieni.

Ne adresăm atât firmelor mature, dar și start-up-urilor. Există cele două programe naționale și europene, România Start-up și Start-up Plus, care presupun finanțări, sedii sociale unde să își desfășoare activitatea. Tocmai de aceea ne-am gândit să elaborăm pachete de finanțare pentru antreprenori sau incubator de afaceri. De la cele 22 de organizații care gestionează cele două programe știm că sunt foarte mulți antreprenori care vor să le acceseze”.

Cel mai mare spațiu de conferințe din Transilvania

“CREIC are 13.200 mp construiți. Partea interesantă a acestui complex este că într-un singur volum avem blocuri diferite, dar complementare. Primul este unul de spații de birouri de clasa A, pe 2.200 mp, al doilea, ateliere de creație pe 1.000 mp, mai înalte, cu spațiu mai larg și funcționalități pentru crearea decoruri, chiar  sculpturi. Al treilea este destinat sălilor de conferințe multifuncționale, cu peste 1.000 mp. Va fi cel mai mare spațiu de conferințe din Transilvania, cu proiectoare, lumini, instalații de sonorizare.

Cele două săli pot funcționa și independent. Al patrulea bloc este studioul de film de 6.000 mp, numit de unii Hollywood de Cluj sau Buftea de Cluj. În afară de infrastructura fizică deja existentă îl dorim echipat cu ajutorul fondurilor europene. Avem înțelegeri cu universitățile din oraș pentru a participa la proiect, de a crea Transylvania Studio, un ecosistem necesar și util producătorilor de film din regiune.

Nu este suficient să faci un spațiu în care să se filmeze, ci să ai și dotările, și resursele umane, altfel creatorii se vor duce spre București sau spre Budapesta. Ne propunem să facem și cercetare. Valoarea proiectului eligibil va fi de 12 milioane de euro, să vedem cum va arăta ghidul de finanțare”.

Panouri solare și turbine eoliene pe Dealul Lombului

“Zona de teren disponibilă este mai largă, de 200 ha, noi ocupăm 18 ha, dar mai avem și un alt proiect în derulare, pe 2,7 ha, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare: un centru de cercetare în domeniul industriilor alternative. Vor fi instalate panouri fotovoltaice de ultimă generație, turbine eoliene, va fi și un laborator care să monitorizeze comportamentul în timp real și în condiții de consum real.

Proiectul de 3 milioane de euro este o continuare a unui demers al institutului, noi vom beneficia de energia produsă pe care o vom folosi în cadrul parcului. Va rezulta o economie la utilități, așa încât să păstrăm un preț bun de închiriere. Scopul este de a se crea energie în orice loc se poate, nu neapărat să fie un business energetic”.

Centru de transformare în bani a ideilor

„Un alt proiect, de 5 milioane de euro, a fost depus în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, având componente de dotare, echipamente și oameni care vor să lucreze în acest domeniu, pe programul Urban Innovative Actions. Aici am depășit faza de eligibilitate, avem mari speranțe față de acest proiect.

Alt proiect pentru care am depus anul trecut scrisoare de intenție la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, de 10 milioane de euro, vizează premisele necesare transferului tehnologic și de cunoștințe, practic punerea în valoare de piață a rezultatelor cercetării. Ideea e ca aceste produse să nu se facă doar de dragul cercetării. Propunerea a fost acceptată cu punctaj foarte bun, iar acum am aflat că s-a lansat ghidul, deci trebuie să ne apucăm de treabă”.

Ținta Cluj Innovation City: 1 miliard de euro

“Conceptul de Cluj Innovation City (CIC), promovat de primarul Emil Boc, înseamnă de fapt un oraș într-un oraș, 20.000 de specialiști concentrați în tot orașul. CIP este primul pilon în elaborarea acestui concept mai mare, pe 15-20 de ani, care să însumeze o valoare între 0,7 și 1 miliard de euro.

În Cluj există o tendință ca IT-iștii să vizeze edificii din zona centrală, însă dacă ne uităm spre orașe din Germania sau Franța vedem că se creează parcuri științifice și tehnologice dedicate cercetării și dezvoltării în IT, iar acestea presupun aglomerări de evitat în mijlocul orașului pentru că știm bine problemele legate de trafic. Pe termen mediu-lung tendința va fi de orientare în afara centrului a acestui tip de activități”.

„Să nu tragem cadre la Cluj și să procesăm în Bavaria”

“Scopul final este să oferim aici tot ceea ce este necesar pentru a nu se trage doar cadrele de film, dar acesta să se proceseze la Bavaria Studios sau la Berlin, iar valoarea adăugată foarte mare să fie acolo. Ținem legătura cu Tudor Giurgiu și cu Cristian Hordilă, de la Festivalul Internațional de Film Transilvania, cu alți regizori de film, Cristian Pascariu, Hola Production, Rareș Abraham, nume promițătoare ale cinematografiei și-au exprimat dorința să facă treabă foarte multă pe aici.

Un platou mare de filmare lângă CREIC ar fi o investiție rentabilă, mai ales că inițial unii spuneau că studioul acesta este ba prea mic pentru producții mari, ba prea mare pentru producții mici. Trebuie doar să ne mișcăm pas cu pas în direcția corectă. Avem legături cu SUA, sunt investitori interesați de ceea ce facem noi aici, așteptăm scrisori de intenție din partea unor firme de acolo.

Totuși, pe noi ne intersează mai mult să susținem la nivel local producția de film, să sprijinim aceste tinere talente. Cercul se va închide atunci când va intra în vigoare legea producției de film, facilități legale deja active în alte țări. În Austria sau Germania municipalitățile obțin beneficii frumoase din această activitate". 

TEAM, gata doar în iarnă

“La CREIC deja ne pregătim de inaugurare - în septembrie estimăm că va fi viață - cu TEAM nu stăm așa de bine, iar darea sa în funcțiune va fi decalată spre finalul anului. TEAM este complementar CREIC, va fi o zonă de producție și servicii.

Vom avea o clădire mai mică și cinci microhale unde se va putea face producție, cu pod rulant, spații funcționale, intrări-ieșiri de tiruri, platforme de încărcare- descărcare. Avem și 7 ha de parcele, de la 1.800-6.500 mp sau chiar mai mari, care pot fi și concatenate, unde investitorii care vor să își construiască de la zero propriile facilități de producție pot să și le instaleze.

Acolo se vor putea edifica imobile cu patru etaje, hale de producție, clădiri de birouri sau centre de cercetare. Avem solicitări din domenii diverse, de la firme mature la întreprinderi mici și mijlocii sau viitori antreprenori. Sunt foarte mulți care s-au interesat de microhale, spații de producție sau parcele”.  

CIP este un proiect inițiat de Primăria Cluj-Napoca. Compania administrează și dezvoltă CREIC și TEAM, care se întind pe 18,1 ha, în zona Lomb. Cele două centre de sprijinire a afacerilor valorifică potențialul creativ și antreprenorial existent în Regiunea Nord-Vest și stimulează dezvoltarea economiei prin promovarea industriilor creative în general, IT&C în special. 

CREIC
Clădire dispusă în patru corpuri diferite, structurată pe verticală cu trei niveluri de subsol, parter și patru etaje. Cu o suprafață utilă de 13.300 mp, are 2.230 mp dedicați pentru spațiile de birouri, 966 mp pentru ateliere de creație, 1.056 mp pentru spațiile multifuncționale și o hală studio de 6.290 mp. În exterior, centrul dispune de un amfiteatru verde înierbat în aer liber, pentru organizarea de evenimente – facilitate unică pentru centrele de afaceri din RNV. 
TEAM
Ansamblu format dintr-un corp de clădire pentru birouri și servicii suport, cinci microhale de producție și 22 de parcele de dimensiuni variabile, cu toate utilitățile disponibile. Suprafața utilă construită este de 4.840 mp. Are 3.302 mp dedicați spațiilor de birouri și servicii suport (subsol, parter și trei nivele) și 1.538 mp pentru cinci microhale de producție (308 mp/hală). 
Comenteaza