Hotel clujean transformat în clinică de lux GALERIE FOTO/VIDEO

Hotel clujean transformat în clinică de lux GALERIE FOTO/VIDEO
O unitate turistică de 4* a devenit centru medical după investiţii de 2,5 milioane de euro, dintre care 700.000 costă doar aparatura medicală achiziţionată.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

O clădire din cartierul Zorilor, cu destinaţia iniţială de hotel de 4*, s-a transformat în clinică de balneologie de lux după investiţii de 2,5 milioane de euro. Mai multe clădiri proiectate iniţial la Cluj ca unităţi de turism tind să aibă alte funcţiuni în actuala conjunctură economică globală.

"Dacă rămânea cu destinaţia de hotel, am fi avut doi-trei clienţi pe zi", a explicat proprietarul Traian Oargă, cel care împreună cu soţia sa, Marilena, director al Clinicii de Medicina Muncii, a deschis noul centrul de tratament Edelweiss, inaugurat ieri. Investiţiile se ridică la 2,5 milioane de euro, din care 700.000 de euro au costat echipamentele medicale. Proprietarul a decis să schimbe destinaţia clădirii în clinică de balneologie pentru că a observat că majoritatea clujenilor suferă de afecţiuni din această gamă. "78% dintre clujeni suferă de boli reumatice, am văzut pe internet", a adăugat Oargă. "Este un fel de hotel de 4*, dar l-am schimbat în bază de tratament. Condiţiile sunt de 4*, la preţul de doar 70 lei/pat", a menţionat acesta. Clădirea are cinci niveluri, dintre care două pentru cazare, cu o capacitate de 22 de paturi, iar trei pentru baza de tratament. Clinica este operată de RCD Expert Consulting, unde investitorul s-a asociat cu fiul său, Ovidiu.

"Evoluţia vremurilor ne-a determinat să schimbăm destinaţia clădirii. Adresabilitatea către hoteluri s-a modificat: dacă înainte nu ne puteam caza fără programare, acum gradul de ocupare e destul de slab în acest sector. Balneologia e o patologie care se adresează de la tineri până la vârstnici, iar în Cluj există o deficienţă mare pe acest segment. Doar Spitalul de Recuperare mai există pe acest segment şi nu mai face faţă", a explicat Marilena Oargă. Centrul deschis ieri are 24 de paturi pentru tratament, două săli pentru gimnastică medicală, săli pentru masaj şi hidroterapie, dar şi cabinete pentru împachetări cu nămol sau parafină, vestiare şi cabinete de tratament. Unitatea foloseşte nămol sapropelic, cunoscut pentru efectul terapeutic, folosit cu succes în zona lacului Techirghiol.

Acesta nu este primul proiect de hotel transformat în centru medical, dar e întâiul dat în folosinţă. Centrul de business Global Plaza din cadrul parcului industrial Tetarom I, ridicat iniţial ca hotel şi clădire de birouri, a fost regândit ca spital, dar lucrările de reconversie sunt stopate. Iniţial, Global Plaza urma să fie un centru de afaceri, cu un hotel Ramada de 4*, de 120 de camere, restaurante şi un centru de conferinţe cu o capacitate de 500 de locuri. Proiectul prevedea spaţii comerciale pe 1.562 mp şi birouri de 7.185 mp. Complexul avea ca termen de finalizare luna august 2008, cu o investiţie estimată la 25 de milioane de euro. "Am refăcut studiul de fezabilitate pentru spital pentru că în România sănătatea nu a crescut, ci a scăzut, şi a trebuit să includem unele specializări. Terminăm studiul în 15 noiembrie, iar anul viitor pe vremea aceasta sperăm ca spitalul să fie gata", a explicat Valentin Nica, asociat în firma care a ridicat clădirea, CBC Development Design.

Un alt proiect imobiliar care va fi transformat în spital este cel preluat de grupul Pelican, despre care proprietarii spun că va fi primul spital universitar privat din Cluj-Napoca. Imobilul este ridicat pe Calea Turzii şi implică investiţii de 50 de milioane de euro. Clădirea va avea 23.000 mp şi 330 de paturi şi va fi dotată cu amfiteatre, două săli de naştere naturală şi o alta cu bazin de apă, 10 săli de operaţie funcţionale, un centru de imagistică şi un laborator de analize. Clădirea va fi ridicată pe terenul unde iniţial urma să fie construit un imobil de birouri al societăţii Globe Group. De altfel, autorizaţia de construire era emisă pentru patru imobile de birouri, de patru, respectiv 13 etaje, iar ulterior aceasta a fost modificată.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza