Hotel nou pe 21 Decembrie. Vine Hilton?

Hotel nou pe 21 Decembrie. Vine Hilton?
Proprietarii clădirii Akros, scoasă la vânzare de aproximativ doi ani pentru cinci milioane de euro, mai încearcă o variantă: transformă, în planuri, birourile în hotel.
Proprietarul imobilului construit în apropierea clădirii de birouri Maestro, pe Bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca, pregăteşte schimbarea funcţiunii unuia dintre corpurile clădirii. După spaţii de birouri şi locuinţe, clădirea primeşte şi destinaţia de hotel. Printre potenţialii operatori interesaţi: Hilton.

Akros a solicitat luna trecută un certificat de urbanism în vederea continuării lucrărilor autorizate încă din 2006 cu schimbarea destinaţiei corpului A din birouri şi locuinţe în hotel, cu modificări interioare şi refaţadizare şi continuarea lucrărilor la corpul B, fără modificarea variantei autorizate.

“Prelungim autorizaţia de construire. Cele două părţi – locuinţele şi imobilul din faţă – au fost separate şi în Cartea Funciară, tocmai fiindcă au destinaţii diferite. În clădirea din faţă pot fi birouri, spaţii comerciale, hotel. Sunt foarte multe companii sau instituţii care se interesează acum de clădire, ne cer date şi documentaţii. Un hotel s-ar potrivi acolo – zona este una centrală, avem două accese, locuri de parcare, iar interiorul se poate compartimenta. S-ar putea amenaja un hotel la nivel de 4 stele. Lipseşte zona de piscină, pentru care s-ar primi punctajul pentru a clasfica unitatea la 5 stele”, a menţionat Nicolae Rînziş, reprezentantul proprietarilor.

Potrivit lui Rînziş, printre cei interesaţi de clădire ar fi chiar reprezentanţii grupului Hilton, care ar vrea o unitate operată sub unul dintre brandurile sale. Amintim că lanţul internaţional intenţionează să se extindă în România cu un hotel la Cluj, dar deocamdată oficialii Hilton nu au avansat nume privind compania cu care vor colabora pe piaţa locală.

Clădirea Akros are, în total, o suprafaţă desfăşurată de 12.300 mp, iar corpul care ar putea deveni hotel are 6.800 mp. Preţul pe care proprietarul îl solicită pe întreaga clădire este de cinci milioane de euro, negociabil. Imobilul cu funcţiuni mixte de locuinţe şi servicii, al cărui beneficiar este compania Akros, se află încă “la roşu” şi a fost scos la vânzare din 2008. Complexul cuprinde un imobil cu şapte etaje, un corp de legătură şi două blocuri de trei etaje, cu câte 20 de apartamente. Construcţia a demarat în martie 2006, iar termenul de execuţie, prevăzut în autorizaţia de construire, este de 36 de luni, potrivit panoului ce afişează datele construcţiei. Akros Cluj este deţinută de două societăţi înregistrate în San Marino: Societatea Anonima Eurofin – Finanziaria Europea Investiment şi Finanziaria Sammarinese.

Până la finalul anului sunt programate două inaugurări de hoteluri de mari dimensiuni. Urmează deschiderea Ramada (4 stele, 120 de camere) şi Akantus (4 stele, 100 de camere), ambele cu deschideri deja amânate faţă de primele termene anunţate, iar de anul viitor ar trebui să devină funcţional şi Grand Hotel (5 stele, 167 de camere). Majoritatea marilor proiecte anunţate pe acest segment nu au mai ajuns însă în faza de şantier.

Printre companiile cu intenţii de realizare de hoteluri se numără Casa8tima, ce a demarat procesul de autorizare pentru o unitate de 170 de camere pe Calea Moţilor. În cadrul primului turn din zona Sigma Center este programat un Sheraton de 5 stele, cu 202 camere, anunţat pentru 2012, dar întârziat din cauza dificultăţilor financiare. În Atrium Center, complex mixt proiectat pentru acelaşi bulevard 21 Decembrie, urma să se realizeze un hotel de 180 de camere, iar germanii de la LBBW plănuiau pentru terenul fostei fabrici Flacăra un complex mixt, care să includă şi un hotel.

Variantele Hilton la Cluj

Nicolae Minea, proprietar al Hilton Palace Resort & Spa Sibiu, a anunţat că vrea să ducă mai departe parteneriatul cu lanţul internaţional şi să construiască la Cluj un nou hotel. Unitatea, de aproximativ 150 de camere, ar fi cotată la 4-5 stele şi presupune o investiţie de peste 25 de milioane de euro.

Pentru extinderea pe piaţa clujeană, reprezentanţii grupului au purtat discuţii cu asociaţii Casa8tima – Best Luxury Hotels. Reprezentanţii Hilton au avut întâlniri şi cu cei ai EuroTrend, dezvoltator al hotelului aflat în construcţie pe Calea Turzii, potrivit conducerii societăţii clujene.
Comenteaza