Hotelierii, către guvern: „Dați înapoi repede voucherele de vacanță!”

Hotelierii, către guvern: „Dați înapoi repede voucherele de vacanță!”

Patronii din unitățile de turism cer guvernului alocarea urgentă de bani de la buget pentru a compensa din pierderile suferite de acestea și acordarea cât mai rapidă a voucherelor de vacanță.

“Vă solicităm operaționalizarea măsurii dedicate turismului, care prevede compensarea în cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN specific; alocarea disponibilităților bănești către măsura M2, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în conturile agenților economici; acordarea cât mai rapidă a voucherelor de vacanță.

Doar în felul acesta ar putea fi diminuat impactul major pe care pandemia il are asupra sectorului turism și serviciilor conexe din România și ar putea contribui la supraviețuirea acestuia. Aceste măsuri ar dovedi că cuvernul actual este responsabil față de cetățeanul roman, față de capitalul românesc și ca e capabil să-și respecte angajamentele luate față de cei care și-au pus încrederea în ei atunci când au participat la dialogurile organizate formal”, susțin hotelierii.

“Turismul este cel mai sensibil domeniu la factorii externi și nu e un secret pentru nimeni și cu atât mai puțin pentru domniile voastre, că este unul dintre sectoarele economice dramatic afectate de pandemia provocată de apariția coronavirusului.

Turismul nu e doar un cuvânt, ci un ecosistem format din sute de mii de angajați, patroni, furnizori – asupra cărora planează spectrul șomajului și al falimentului și singura modalitatea prin care românii au șansa de a se “vindeca” de stresul major indus de pandemie și de incertitudinile generate de întrebarea “Ce va fi mâine?”. 

Turismul este important și pentru economia națională, dar în primul rând această ramură de activitate este extrem de importantă pentru sănătatea populației, fiind cea mai facilă și eficientă metodă pentru combaterea stresului, principalul factor care generează apariția majorității bolilor”, susțin proprietarii de hoteluri.

“După ce am lucrat luni de zile, începând cu aprilie 2020, alături de reprezentanții guvernului, la identificarea și fundamentarea unor soluții concrete pentru acest sector de activitate cu capital românesc, preponderant în turism, asistăm la luarea unor decizii care ne împing în colaps economic.

Suntem la jumătatea lunii februarie 2021 și nici una dintre măsurile legiferate nu se aplică cu adevărat. Măsura M2 este blocată, după cum am aflat indirect, de pe canalele media, din lipsa finanțării. M2 este o măsură generală pentru toate domeniile, nu doar pentru turism, așa cum a fost concepută inițial și agreată cu reprezentanții noștri.

Aceasta în condițiile în care turismul este singurul sector de activitate care a fost închis și nu a primit nicio compensație/despăgubire. Măsura M3 este blocată din diferite motive, ducând accesarea banilor într-un viitor îndepărtat și incert; OUG 224/2020 (măsura care prevede compensarea a 20% din pierderile la cifra de afaceri) trebuia sa fie specifică pentru turism, însă nu s-a aplicat.

Deși Uniunea Europeană a acordat un buget suficient pentru sprijinul companiilor afectate de pandemie, mai ales pentru ramura de activitate turism, și Guvernul Romaniei a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocați nici până în acest moment”, spun hotelierii.

Aceștia constată că guvernul a anunțat eliminarea voucherelor de vacanță, ceea ce înseamnă distrugerea turismului cu o sumă ce depășește 300 milioane de euro. Efectul acestei decizii luate fără ca mediul de afaceri să fie consultat s-a reflectat în scăderea rezervărilor turistice.

“Voucherele sunt o formă de sprijin pentru angajații care au beneficiat de acestea; statisticile europene arată că românii alocă printre cele mai mici bugete pentru vacanță, iar în perioade de criză aceasta este prima cheltuială pe care o taie de pe listă. Sunt un real sprijin pentru dezvoltarea turismului autohton, dar și pentru încasările la buget, pentru că multe unități de cazare care activau la negru au preferat să se autorizeze și să plătească taxe la stat”, consideră organizațiile din industria turistică.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în perioada 2014-2016 s-au clasificat 41.493 de spații de cazare. Începând cu 2017, datorită introducerii voucherelor de vacanță, numărul spațiilor clasificate a crescut până în 2019, fiind clasificate 128.144.

Comenteaza