Hotelul-fantomă din centrul Clujului îşi caută cumpărător

Hotelul-fantomă din centrul Clujului îşi caută cumpărător
Unitatea turistică ridicată ilegal la un metru de hala din Piaţa Mihai Viteazul este oficial scoasă la vânzare. Preţul de pornire anunţat: 675.000 de euro. Plus TVA.

Hotelul Cristian, devenit celebru după ce a fost construit pe baza unei autorizaţii emise pentru un chioşc comercial, a ajuns oficial pe piaţă. Construcţia ocupă spaţiul iniţial pietonal din zonă, iar ferestrele camerelor dau spre zidurile halei învecinate, aflată la distanţă de mai puţin de un metru.

„Societatea care administra hotelul este în procedură de insolvenţă, iar obiectivul este de vânzare. Se aşteaptă oferte. Hotelul este închis de mai bine de un an", au menţionat reprezentanţii uneia dintre societăţile implicate în procesul de vânzare. Preţul stabilit este de 675.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. În ciuda faptului că a fost ridicat fără autorizaţiile necesare, hotelul figureză în lista structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare clasificate, actualizată la final de 2012 şi publicată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Potrivit datelor instituţiei, unitatea din Piaţa Mihai Viteazul este cotată la 2*, are 28 de camere şi 63 de locuri, iar ca operator economic al hotelului apare societatea Criadorex. Pe de altă parte, în prezentarea proprie a portalului Cristian, hotelul oferea pentru cazare un apartament, 10 camere simple şi 20 duble, plus patru triple.

Criadorex se numără printre firmele menţionate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din martie, unde au fost publicate notificări privind deschiderea procedurii de insolvenţă/faliment. Tribunalul Comercial Cluj a admis cererea de deschidere a procedurii insolvenţei şi a dispus în aceeaşi lună deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei împotriva debitoarei. Hotelul ridicat fără autorizaţiile necesare nu există oficial în registrele imobiliare. „Situaţia hotelului Cristian este aceeaşi de acum câţiva ani: nu există autorizaţie de construire pentru unitate de cazare, clădirea nu a intrat în legalitate. Deocamdată nu există demersuri pentru demolare", au transmis reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.


Cu situaţia juridică încâlcită (obiectivul este împărţit între o firmă şi o persoană fizică, n. red.) şi ridicat fără autorizaţie de construire, hotelul Cristian are şanse minime să găsească cumpărător, cred specialiştii pieţei imobiliare. „E o clădire care poate fi demolată, având în vedere că nu are autorizaţie de construire. Nu ştiu cine ar putea cumpăra aşa ceva - practic, ai achiziţiona o gheretă. Chiar dacă ar exista vreun cumpărător interesat să cumpere un hotel la Cluj, imediat ce ajunge să verifice datele elementare - extrase de Carte Funciară, autorizaţie de construire - sigur renunţă. Cel mai probabil va sta mult şi bine pe piaţă", consideră Cătălin Rus, reprezentant al agenţiei REMS Imobiliare.

Aventuri în Clujul imobiliar

Omul de afaceri Costică Pocol, cel care a ridicat hotelul, a intrat în vizorul autorităţilor şi pentru alte proiecte. În 2011, a primit însă în instanţă câştig de cauză în procesul intentat de primărie pentru desfiinţarea extinderii altui imobil al acestuia, de pe str. Sitarilor nr. 12. Anterior, o societate controlată de Pocol, Center Star, care deţine Piaţa Mărăşti, a câştigat irevocabil anularea unei amenzi de 10.000 de lei aplicată în 2008 pentru lucrări de extindere fără autorizaţie. Aceeaşi firmă a fost sancţionată cu 100.000 de lei pentru că a realizat fără autorizaţie terasa Toskana din cadrul Pieţei Mărăşti.

 

 

Comenteaza