Hydrochina: “Proiectul Tarniţa este viabil”

Hydrochina: “Proiectul Tarniţa este viabil”
O delegaţie a companiei asiatice a vizitat locul unde urmează să fie amplasată hidrocentrala de 1.000 MW, în valoare de 1,5 miliarde de euro.
Reprezentanţii Hydrochina şi-au dat avizul privind viabilitatea proiectului hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Compania de consultanţă Deloitte urmează să prezinte în ianuarie structura financiară a acestei investiţii şi să anunţe investitorii interesaţi.

Proiectul de la Tarniţa-Lăpuşteşti a intrat în linie dreaptă. O delegaţie a companiei Hydrochina Zhongnan a vizitat locul unde va fi amplasată unitatea energetică, având ca scop identificarea modalităţilor de realizare, precum şi posibilitatea de atragere a investitorilor. Grupul din China, însoţit de autorităţile locale, a vizitat şi hidrocentralele de la Tarniţa şi Mărişel. Aceasta a fost prima vizită a chinezilor la faţa locului de la desemnarea Hydrochina ca parte a consorţiului căruia îi aparţin şi BCR, Muşat & Asociaţii, Herbert Smith, Knight Piesold, Tempo Advertising şi Deloitte şi care are drept scop oferirea de servicii de consultanţă în vederea pregătirii procesului de atragere a investitorilor.

“A fost o delegaţie la amplasamentul de la Tarniţa. Au venit să vadă locul. A fost prima lor vizită. În 5 ianuarie noi vom prezenta structura financiară a proiectului. Atunci se vor cunoaşte şi numele potenţialilor investitori”, a menţionat Valeriu Binig, director în cadrul Deloitte, compania care se află la conducerea consorţiului. “Construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este un obiectiv prioritar pentru Hidroelectrica. Vizita delegaţiei Hydrochina Zhongnan în România reprezintă un pas important în finalizarea strategiei de implementare a proiectului şi de atragere a investitorilor, proces ce va fi lansat în prima parte a anului viitor”, a declarat Dragoş Zachia-Zlatea, director general adjunct al companiei naţionale Hidroelectrica.

“Locaţia propusă este favorabilă. Proiectul a fost conceput în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale din domeniu”, a precizat Wang Xiaomao, şefa delegaţiei chineze.
Hydrochina Zhongnan este una dintre cele mai mari companii specializate în construirea de centrale hidroelectrice din statul asiatic. La ora actuală, aceasta are 1.000 de angajaţi care lucrează în domeniul hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj. În plus, Hydrochina a supervizat lucrări pentru astfel de centrale cu o capacitate instalată de peste 26.000 MW. Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) de la Tarniţa-Lăpuşteşti urmează să aibă o putere instalată de 1.000 MW, fiind formată din patru grupuri reversibile turbină-pompă. “Realizarea acestei investiţii va aduce incontestabile beneficii economice şi sociale judeţului Cluj”, a subliniat directorul sucursalei Hidrocentrale Cluj, Horaţiu Cătărig.

Deschiderea şantierului de la Tarniţa ar însemna, potrivit reprezentanţilor din sectorul energetic, angajarea a aproape 5.000 de oameni pentru o perioadă de cinci-şapte ani şi o investiţie de aproape 1,5 miliarde de euro. În ultimele sale declaraţii, directorul Hidroelectrica, Mihai David, sublinia că printre companiile invitate să participe la investiţie se află nume precum RWE şi E.ON (Germania), GDF Suez (Franţa), Verbund (Austria), Statkraft (Norvegia), Energy Holding şi Romelectro. Piatra de temelie a hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti ar urma să fie pusă în 2011, cel târziu în 2012.

Fişa tehnică a hidrocentralei

Investiţie estimată:
1,5 miliarde de euro
Capacitate producţie: 1.000 MW
Echipare:
4 generatoare x 250 MW
Volum bazin superior: 10 milioane mc apă
Durată lucrări: 5-7 ani
Angajaţi şantier: 5.000
Costuri angajaţi: 600 milioane de euro

Comenteaza