Iarăşi trăim pe datorie. Creditarea a crescut anul trecut

Iarăşi trăim pe datorie. Creditarea a crescut anul trecut
Anul trecut a fost foarte activ pentru creditele bancare noi, iar efervescenţa populaţiei s-a tradus printr-o urcare semnificativă a soldului. Vestea bună pentru sistemul bancar este reducerea creditelor neperformante.

Soldul de la sfârşitul anului trecut al creditelor acordate populaţiei şi companiilor a ajuns la 222,92 miliarde lei, în uşoară urcare faţă de finele lui 2015, când se situa la 220,1 miliarde lei, conform datelor Băncii Naţionale (BNR). În schimb, a scăzut semnficativ valoarea creditelor restante (în care este inclusă doar principalul din credit, nu şi dobânzile sau penalităţile), de la 20,83 miliarde lei în 2015 până la 13,28 miliarde lei la finele anului trecut. Pe fondul dobânzilor mici aferente împrumuturilor în monedă naţională şi a apetitului în creştere pentru credite, soldul împrumuturilor populaţiei în lei a urcat de la 52,6 miliarde lei în 2015 până la 66,09 anul trecut, dintre care cele pentru locuinţe de la 18,7 miliarde lei până la 28,7 miliarde lei, iar cele pentru consum a urcat de la 31,3 miliarde lei la 35 miliarde lei.

Desigur, contrabalansate de cele în valută acordate populaţiei, care au coborât per total de la 55,5 miliarde lei la 47,08 miliarde lei. Dintre care, cele pentru locuinţe au coborât de la 33,4 miliarde lei până la 29,8 miliarde lei, iar cele de consum de la 21,6 miliarde lei până la 16,9 miliarde lei. Împrumuturile acordate companiilor a coborât de la 106,9 miliarde lei la sfârşitul lui 2015 până la 103,9 miliarde lei la finele anului trecut, după o reducere cu 5,3 miliarde lei a soldului în valută şi o creştere cu 2,3 miliarde lei a celui în monedă naţională.

Valoarea creditelor neperformante (NPL), una dintre cele mai mari probleme ale sistemului bancar autohton, a fost în scădere semnificativă, cu 7,5 miliarde lei, ceea ce s-a tradus ca pondere în PIB de la sub 10% încă din noiembrie anul trecut (conform definiţiei Autorităţii Bancare Europene), după o diminuare cu 3,6 puncte procentuale pe parcursul anului trecut. Scăderea NPL s-a realizat prin vânzarea de credite neperformante către companiile specializate de recuperare creanţe, şi anul trecut fiind eliminate din sistem împrumuturi cu o valoare de peste 1,5 miliarde euro conform estimărilor Deloitte România.

 

Etichete
Comenteaza