Idee de la Cluj. Mașinile, purificatoare de aer mobile

Idee de la Cluj. Mașinile, purificatoare de aer mobile

Un start-up dezvoltat la Cluj vrea să intervină în problema poluării din orașe și a creat un purificator de aer care poate fi montat pe orice mașină.

Potrivit unui studiu citat de publicația britanică The Guardian, aproximativ 800.000 de europeni mor anual din cauza aerului poluat. Un start-up dezvoltat la Cluj vrea să intervină în această problemă și a creat un purificator de aer care poate fi montat pe orice mașină (personală, autobuz, camion), cu orice tip de combustibil (benzină, diesel, electric, hidrogen, etc). Vladimir Sabo, cofondator Vask, a explicat pentru StartupCafe.ro cum funcționează această tehnologie și care este modelul de business al afacerii pornite la Cluj.

"Vask este un purificator de aer pentru piața automotive. De ce zic purificator și nu filtru: pentru că într-un filtru doar reții ceea ce dorești să reții; noi pe lângă asta facem și partea de distrugere - adică distrugem factorul poluant. Produsul vine încorporat în caroseria mașinii pe acele canale de aer care sunt deja existente la orice mașină. Preia aerul poluat din mediu și îi dă drumul înapoi tot în mediu. Deci e un purificator care folosește mașina pentru a purifica aerul din afară, nu pentru aerul din interiorul mașinii și nici nu are vreo legătură cu eșapamentul sau admisia mașinii", explică Vladimir Sabo. 

Antreprenorul susține că produsul său este independent de combustibilul folosit și poate fi integrat atât în mașinile care folosesc combustibil fosil, cât și în cele electrice sau pe hidrogen. Mai multe, AICI.

Comenteaza