Ilan Laufer își face Start-up Nation privat. Fostul ministru vrea să finanțeze 10.000 de firme pe an

Ilan Laufer își face Start-up Nation privat. Fostul ministru vrea să finanțeze 10.000 de firme pe an
Ilan Laufer își face Start-up Nation privat. Fostul ministru vrea să finanțeze 10.000 de firme pe an
Ilan Laufer își face Start-up Nation privat. Fostul ministru vrea să finanțeze 10.000 de firme pe an

Promotorul Start-up Nation, Harry Ilan Laufer, și-a lansat la Cluj replica privată a programului guvernamental de stimulare a antreprenoriatului. Smart Start USA (SSU) își propune să ofere finanțări de o jumătate de miliard de dolari întreprinzătorilor din România, în special celor care vor să intre pe piața americană.

“70% din activitatea exportatorilor români se concentrează în Uniunea Europeană, însă piața SUA este una cu un potențial uriaș, de 320 de milioane de consumatori. Administrația Donald Trump are o deschidere totală către atragerea de companii în America. Încercăm să stimulăm firmele românești să își găsească parteneri, să deschidă puncte de lucru în SUA, dar nu numai acolo.

Vom facilita obținerea de credite de până la 200.000 de dolari, dar se poate trece și de acest plafon, vizăm mai ales cele 100.000 de societăți implicate în activități de export. Vizăm sectoarele de producție, industrie, agricultură, software, mobilier. Deja Alexandrion și-a făcut o superdistilerie de alcool la New York prin SSU, o investiție de 100 de milioane de dolari".

Firmele cu datorii la stat sunt excluse

"Una dintre condiții este ca firma respectivă să nu aibă datorii la stat, mi se pare ceva de bun simț. Ne dorim să finanțăm 10.000 de companii anual, să creștem numărul de exportatori, parteneriatele externe, valoarea adăugată creată, nu în ultimul rând locurile de muncă.

Principala problemă a întreprinderilor mici și mijlocii din România o reprezintă subfinanțarea, tocmai de aceea ne-am aliat nu numai cu trei bănci, ci și cu Camera de Comerț și Industrie a României, cu Fondul de Garantare și Contragarantare, astfel încât întreprinzătorii să nu mai fie nevoiți să vină cu garanții personale, cu casa sau cu terenul”, spune fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Clujul, vestit în Silicon Valley

“Clujul este cel mai cunoscut oraș din România în Silicon Valley, avem și noi un business center la Cluj-Napoca. Vrem să mergem foarte mult pe zona de banking digital, dar noi suntem oameni și nu roboți, deci componenta umană va rămâne importantă”, a spus Mădălina Teodorescu, vicepreședinte al First Bank, societate bancară controlată de fondul american de investiții JC Flowers care a preluat Piraeus Bank.

“Din păcate, la educația financiară România este pe ultimul loc în Europa. Ne-am propus să punem umărul la dezvoltarea antreprenoriatului, să derulăm un program de cursuri de educație financiară antreprenorială, despre cum se prezintă în fața unui partener de afaceri, dar și în fața contabilei. În România au fost mai multe programe guvernamentale precum Start-up Nation, Start-up Plus, să sperăm că SSU va avea cifre mai bune”, a menționat Sergiu Penciu, manager dezvoltare parteneriate la BCR.  

Producția aduce punctajul cel mai bun

SSU urmărește crearea primului ecosistem din România dedicat creșterii exportului și internaționalizării companiilor locale, cu acces prioritar pe piața SUA, facilitarea accesului la finanțare, îndrumare, educație și instruire antreprenorială pentru 10.000 de companii românești anual. Bugetul programului este de 500 de milioane de dolari, durata implementării fiind de șapte ani.

Creditul maxim care se acordă este de 200.000 de dolari. Întreprinzătorul trebuie să vină cu un aport de cel puțin 15%, iar firma să nu aibă datorii la buget. Pentru a se califica la finanțare, trebuie să acumuleze 60 de puncte, principiul ulterior de selecție fiind primul venit, primul servit. Cele mai mari punctaje se obțin în activitățile de producție (30 p), industrii creative (25 p), servicii (20 p), comerț (15 p).

Aportul propriu de peste 15% aduce alte 15 p. Printre cheltuielile eligibile în active corporale se numără mașini, utilaje, instalații, programe informatice, iar în cele necorporale, salarii, chirii, spații de producție și comerț, utilități, brevete de invenții, francize. Ca societăți bancare partenere în program figurează Banca Transilvania, Piraeus Bank și BCR.   

Comenteaza