IMM-urile afectate de criză vor primi gratis până la 50.000 de euro. Microfirmele și PFA, 2.000 de euro

IMM-urile afectate de criză vor primi gratis până la 50.000 de euro. Microfirmele și PFA, 2.000 de euro

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) afectate de criză vor primi gratis de la stat între 2.000 și 50.000 de euro, conform unui proiect al guvernului.

Măsurile de finanțare propuse de guvern pentru relansarea economiei, în urma crizei declanșate de pandemia de coronavirus și a ordonanțelor militare de distanțare socială date de stat pentru combaterea acesteia sunt cuprinse în textul unei viitoare ordonanțe de urgență prezentate de Economica.net.

Banii vin sub formă de granturi, plată directă și nerambursabilă, și sunt acordați din fonduri externe nerambursabile. Statul, prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate, va acorda microgranturi și granturi, funcție de mărimea afacerii.

Microfirmelor și persoanelor fizice autorizate din anumite domenii afectate de măsurile anticoronavirus statul le va da un microgrant de 2.000 de euro. Valoarea programului este de 100 de milioane de euro.

Beneficiarii de microgranturi sunt microîntreprinderile care nu au angajați cu contract de muncă; persoanele fizice autorizate cu activități în arte – spectacole; persoanele fizice autorizate în domeniul sănătății care au participat direct la transportarea, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratarea pacienților diagnosticați cu Covid-19.

Toate aceste categorii trebuie să aibă cel puțin un an vechime la data depunerii cererii de finanțare și să fi avut profit. IMM-urile vor primi granturi de capital de lucru, în funcție de cifra de afaceri, situată între 5.000 și și 400.000 de euro. Există 470.000 de IMM-uri în România, dintre care 417.000 sunt microîntreprinderi. 45.000 sunt întreprinderi mici, iar 8.200 mijlocii.

Comenteaza