Imobiliare de toamnă: Depășit de Cluj-Napoca, Bucureștiul pierde teren și în fața altui oraș din Transilvania / Cât e metrul pătrat

Imobiliare de toamnă: Depășit de Cluj-Napoca, Bucureștiul pierde teren și în fața altui oraș din Transilvania / Cât e metrul pătrat
| Foto: Drawen - Depositphotos.com

Cluj-Napoca rămâne în continuare cea mai scumpă piață de imobiliare din țară, peste prețurile cerute în București, însă Capitala a fost întrecută și de Brașov în privința costurilor de achiziție pentru apartamentele noi.

O platformă de vânzări de imobiliare arată că, la nivel național, prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 9% în luna octombrie a.c, față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 7%.

Cluj-Napoca, „campion” de toamnă la apartamentele din România

„În luna septembrie a.c., prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.535 euro/metru pătrat, cu 1% mai mare față de luna anterioară și cu 5% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.506 euro/metru pătrat, cu 11% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut”, potrivit unui comunicat Storia.

Conform sursei citate, apartamentele din Cluj-Napoca rămân în continuare mai scumpe față de cele de Capitală. În București, apartamentele noi au avut un preț cu 4% mai mic decât cele vechi. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna octombrie a.c. a fost de 1.620 de euro/metru pătrat, în creștere cu 4% față de luna anterioară și cu 9% față de octombrie 2022. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.694 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2% mai mic față de luna septembrie 2023.

Orașul de sub Tâmpa ia fața Capitalei

Potrivit Storia, Un alt oraș din Transilvania a depășit Capitala în ceea ce privește prețurile anumitor apartamente. În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 15% mai ridicate decât cele vechi. În orașul de sub Tâmpa, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a ajuns la 1.942 euro/metru pătrat (cu peste 300 euro/mp față de Capitală), cu 7% mai ridicat decât cel din octombrie 2022. Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 10% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.693 euro/metru pătrat (aproape la egalitate cu București).

„Într-un context economic marcat de schimbări fiscale importante, constatăm o tendință clară de accelerare a creșterii prețurilor imobiliare în România. Această evoluție este parțial determinată de dorința tot mai pronunțată a românilor de a achiziționa proprietăți fără a plăti costuri adiționale considerabile, în lumina noilor măsuri fiscale care vor avea impact asupra pieței imobiliare începând din 2024. Cererea în creștere reflectă și încrederea continuă a românilor în investițiile imobiliare și ne arată că acest sector rămâne atractiv pentru mulți”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Față de anul trecut, în luna octombrie a.c., românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente oferite spre vânzare și au realizat cu 31% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între cei sunt în căutarea unei locuințe și cei care publică anunțuri de vânzare pe platformă). Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi din Constanța (+12%) și la apartamentele noi din București (+9%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.

Comenteaza