Imobiliarii de la Portico au ieșit la cumpărături la Cluj

Imobiliarii de la Portico au ieșit la cumpărături la Cluj

Dezvoltatorul Portico Investments România (PIR), consiliat de Colliers, a făcut patru noi achiziții de proprietăți în Cluj, Timișoara și București pentru zona de comerț alimentar.

PIR a finalizat vânzarea a șase clădiri de retail din portofoliu către Praktiker Real Estate și Lidl România, în două tranzacții care cumulează 8,5 milioane de euro. Portofoliul vândut cuprinde șase proiecte de retail la Tulcea, Reșița, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin, Bârlad,.

Acestea au fost fiind închiriate de brandurile Lidl, Penny Market, MOL România, Jysk, Altex, Ingrimar, Adidas, Romstal și Pepco, cu o suprafață de 16.312 mp. Cu excepția clădirii Lidl Reșița, care a fost achiziționată chiar de acest retailer, toate celelalte cinci clădiri au fost cumpărate de către Praktiker.

Cele două tranzacții fac parte din strategia PIR de a-și optimiza portofoliul, renunțând la proprietățile din orașe mai mici și de a achiziționa noi spații de retail închiriate de ancore de food localizate în capitală și în orașele mari din țară. În paralel, dezvoltatorul a  făcut patru noi achiziții, în București, Cluj și Timișoara.

Investitor și dezvoltator imobiliar în Europa Centrală și de Est, Portico se concentrează pe proprietăți imobiliare din zona de comerț alimentar, în locații de calitate, integrate în comunități durabile. Compania administrează 69 de proprietăți în România, Ungaria, Olanda, cu o suprafață închiriabilă de 135.000 mp spații de retail.

„Continuăm colaborarea cu PIR în vederea găsirii de noi oportunități de business, fiind activi în zona de achiziții de spații ocupate de operatori de food, din București și din orașele mari”, a precizat Simina Niculiță, Partner & Head of Retail Agency la Colliers.

Anul trecut, PIR a vândut complexul multifuncțional Oradea Plaza către grupul de firme cu capital autohton Lotus Center, într-o altă tranzacție consiliată de Colliers. Anul pandemiei a fost unul dintre vârfurile ciclului economic actual în ceea ce privește investițiile în active imobiliare comerciale, cu o creștere de 37% față de 2019, până la 900 de milioane de euro.

Două tranzacții de referință, care cumulează peste 400 de milioane de euro, au fost în lumina reflectoarelor anul trecut. Prima a fost vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle către AFI Europe consiliată de Colliers, cea mai mare tranzacție de birouri din istoria pieței imobiliare românești și una dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, cu un record de 307 milioane de euro.

A doua tranzacție a fost vânzarea Floreasca Park, din proprietatea GLL, către o societate mixtă formată din Resolution Property (grupul Fosun) și Zeus Capital Management, pentru 105 milioane de euro. Pentru acest an, consultanții Colliers estimează un volum al tranzacțiilor imobiliare comerciale de cel puțin 0,5 miliarde de euro.

Comenteaza