Imobiliarii din București, pe urmele celor din Cluj. Infrastructura privată, cedată statului

Imobiliarii din București, pe urmele celor din Cluj. Infrastructura privată, cedată statului

Dezvoltatorii din orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea realizează inclusiv infrastructura din jurul proiectului pe care apoi o cedează primăriei, idee care s-ar putea aplica și la București, propun specialiștii imobiliari.

Dezvoltările imobiliare au puterea de a schimba fața unui oraș sau a zonei în care se ridică, însă pentru ca întreaga comunitate să beneficieze de facilitățile create este nevoie de colaborarea cu autoritățile, relevă specialiștii de la “ReConstruct 2019, eveniment organizat de Wall Street.

Bucureștiul este în urma orașelor mai mici, monoadministrate, în care dezvoltatorii realizează inclusiv infrastructura din jurul proiectului, pe care apoi o cedează primăriei. În capitală, mecanismul este mult mai greoi. Experții imobiliari au explicat cum poate fi integrat un megaproiect imobiliar în comunitate și care sunt piedicile care apar în astfel de demersuri. 

Dialogul cu autoritățile este mult mai facil în orașele mai mici datorită structurii administrative, una mai simplă. În București, însă, cu cele șase sectoare, Primăria Capitalei și localitățile limitrofe, complet neintegrate, cedarea unei străzi către administrație, după ce a fost construită de companii private, durează ani întregi și necesită zeci de avize.

VEZI Cum scapă Clujul de străzile private

“Spre deosebire de alte orașe, precum Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea (monoadministrate), Bucureștiul suferă pentru că este o colecție de șapte orașe, plus cele limitrofe, care nu sunt integrate nici măcar ca viziune, iar asta se vede.

Orașul s-a dezvoltat accidental în ultimii 30 de ani, pe bază de oportunitate. Există inițiative private în care mai mulți dezvoltatori au pus mână de la mână și încearcă să facă lucruri, dar ele nu funcționează decât în parteneriat cu autoritățile locale”, a explicat Florin Furdui, Country Manager al Portland Trust.

Comenteaza