Imobilul în care se află un hipermarket clujean, cumpărat pe milioane

Imobilul în care se află un hipermarket clujean, cumpărat pe milioane
Clădirea în care funcţionează hipermarketul a devenit obiectul unei tranzacţii. Costul este între 20 şi 25 de milioane de euro.

Francezii de la Auchan, care anul trecut au cum­părat de la grupul german Metro 20 din cele 24 de hipermarketuri Real din România, au decis acum să cum­pere şi galeriile comerciale în care 12 dintre aceste magazine îşi desfăşoară activitatea pentru a scăpa de „povara" unor chirii negociate şi semnate pe termen lung în perioada de boom a economiei locale.

Un proiect de acest gen costă între 20 şi 25 de milioane de euro, în funcţie de dimensiune, amplasament şi puterea de cum­părare a oraşelor respective.Este vorba despre imobile din Cluj, dar şi din Bucureşti (Pallady şi Berceni), Timişoara (sud şi nord), Satu Mare, Oradea, Baia Mare, Piteşti, Ploieşti, Constanţa şi Galaţi.

Echipa Auchan implicată în această tranzacţie este formată din Patrick Espasa (preşedinte Auchan Italia şi Ro­mânia) şi Leo Rădulescu.

Francezii de la Auchan vor achita integral cele 280 de milioane de euro agre­ate ca preţ al tranzacţiei, urmând astfel să fie stinse treptat şi creditele con­tractate de la Piraeus Bank, Erste şi Volksbank pentru dezvoltarea reţelei de 12 centre comerciale. Potrivit da­te­lor ZF, după rambursarea tuturor cre­di­te­lor şi stingerea obligaţiilor, acţio­narii centrelor comerciale care în ulti­mii ani au funcţionat sub brandul Arcade îşi vor împărţi între 60 şi 100 de milioane de euro.

Achiziţia realizată de Auchan poate fi considerată drept pasul doi al tran­zacţiei de anul trecut prin care francezii au preluat 20 de hipermarketuri Real care în ultimul an au fost rebranduite şi integrate în reţeaua Auchan.

La momentul tranzacţiei cu Au­chan, Real avea în proprietate doar pa­tru din cele 20 de magazine, şi anume cele din Târgu-Mureş, Craiova, Braşov şi Bucureşti Vitan, în timp ce alte patru uni­tăţi, situate în Deva, Sibiu, Bacău şi Bucureşti Cotroceni sunt deţinute de alţi investitori imobiliari.

Prin această achiziţie, Auchan s-a descotorosit de costuri anuale cu chiriile estimate de ZF la 15-20 de milioane de euro şi va încasa câteva milioane de euro pe an din închirierea galeriilor comerciale către retailerii prezenţi cu magazine în aceste centre comerciale. O serie de spaţii comerciale de mari di­men­siuni (box-uri) construite indepen­dent în cadrul acestor parcuri comer­cia­le şi închiriate unor retaileri ca OBI, Prak­tiker sau Jumbo nu fac obiectul acestei tranzacţii şi vor rămâne în porto­foliul grupului de dezvoltatori.

 

Comenteaza