Impozitul de 1% pe cifra de afaceri loveşte agenţiile de turism

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri loveşte agenţiile de turism
Aplicarea impozitului de 1% pe cifra de afaceri de până la 1 milion de euro afectează 85% dintre agențiile de turism, punându-le în situația să renunțe la investiții și la dezvoltarea afacerii, avertizează patronatele din domeniu.

Industria de călătorii așteapta din partea guvernul aprobarea reglementărilor care să corecteze actuala situație a garantării pachetelor turistice sau să fie propuse măsuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru marja agențiilor pentru care Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a avansat propuneri.
 
Specialiștii în fiscalitate arată că printre cele mai afectate companii sunt cele cu o marjă brută de profit sub 6,25% sau care înregistrează pierderi, întrucât vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare. Este cazul agențiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care plătesc o cincime taxă pe valoarea adăugată (TVA), cheltuieli de funcționare și nu ajung la o asemenea rată a profitului%.
 
“La 1 milion de euro rulaj anual, cu un comision de 70.000 de euro, se scade taxa pe valoarea adăugată ( TVA) de 19%, 13.000 de euro, se scad cheltuielile (de funcționare, cu salariile, chiria, publicitatea) și nu se știe câți bani mai rămân. Va putea o agenție să plătească 10.000 de euro anual? Greu de crezut și puțin probabil”, a declarat Alin Burcea, președintele ANAT.
 
Asociația a cerut urgentarea aprobării noilor mecanisme de garantare a pachetelor turistice, apariția acestora fiind întârziată. Normele metodologice ale actului normativ referitor la garantare ar fi trebuit să apară până în 16 octombrie. România se află în prezent într-o procedură de pre-infringement deschisă de Comisia Europeană din această cauză.
 
ANAT are ca membri activi 500 de agenții de turism, cele mai importante din țară, care cumulează 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape 1 miliard de euro anual și au împreună 4.600 de angajați. Industria turismului în România are 120.000 de angajați  și contribuie la economia națională cu aproape 2% din produsul intern brut.

Comenteaza