În cât timp vinzi un teren de construcție la Cluj

În cât timp vinzi un teren de construcție la Cluj

Zonele din România cu cele mai numeroase terenuri tranzacționate pentru dezvoltările de tip rezidențial sunt Cluj, Timiș și București. Un teren mic de construcție din oraș se poate vinde în trei săptămâni, iar unul pentru o investiție mare, și într-un an și jumătate. 

Cererea tot mai mare de pe piața rezidențială i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari să realizeze din ce în ce mai multe achiziții de terenuri, motiv pentru care aceste tipuri de proprietăți sunt foarte solicitate în ultima perioadă, potrivit unei analize a platformei imobiliare Wizmo.ro și agenției Re/Max Grup de Lux.

Zonele cu cele mai numeroase terenuri tranzacționate sunt București, Cluj și Timiș. 85% dintre terenurile tranzacționate în România sunt căutate pentru dezvoltări de tip rezidențial, 70% dintre cumpărătorii de terenuri fiind acest tip de investitori. Timpul de vânzare a unui teren depinde într-o mare măsură de tipul acestuia și de stadiul în care se află din punct de vedere urbanistic.

Cel mai repede se vând terenurile mici

Terenurile mici, urbanizate și listate la preț corect sunt vândute în interval de 3-6 săptămâni. Terenurile fără plan urbanistic zonal sunt vândute mai greu, pe o perioadă estimativă de 6-18 luni. Pe de altă parte, durata de tranzacționare în cazul celor care presupun o investiție substanțială, o analiză mai detaliată sau necesită mai mult timp acordat de către cumpărători se poate întinde între 3 luni și 1 an. 

70% dintre cumpărătorii de terenuri sunt dezvoltatori imobiliari, clienți cu experiență, care cunosc piața și reglementările urbanistice. Segmentul comercial și industrial sunt abordate cu preponderență de cei ce activează deja în domeniu și mizează pe amortizarea investiției în timp, prin închiriere.

Se poate observa o atenție sporită și din partea clienților care doresc doar să-și construiască propria casă, se informează în prealabil și consultă specialiști din diferite domenii pentru a se asigura că iau o decizie bună.

Profituri mari din vânzarea clădirilor construite

„Fie că discutăm despre investiții mici, precum case sau imobile cu două unități locative, fie despre ansambluri rezidențiale cu zeci sau sute de apartamente, sectorul rezidențial generează un profit substanțial, în termen relativ scurt, prin vânzarea imobilelor construite.

Bineînțeles, acest fapt a determinat o tendință de creștere rapidă a numărului de cereri de terenuri din partea dezvoltatorilor imobiliari”, precizează Sorin Todoruț, reprezentant al Re/Max Grup de Lux. 

Printre cele mai întâlnite solicitări ale investitorilor atunci când vor să cumpere un teren se află situația juridică clară, randamentul investiției, precum și situația urbanistică, respectiv certificat de urbanism sau autorizație de construire.

 
În ce zonă aveți interes imobiliar?
  • Cluj                       57,5%
  • București             21,8%
  • Brașov                  4,8%
  • Arad                      4,2%
  • Constanța            0,6%
Sursa: studiu Remax, 2016-2017
Comenteaza