În câţi ani îţi poţi cumpăra din salariu un apartament în Cluj

În câţi ani îţi poţi cumpăra din salariu un apartament în Cluj
Începutul de an a stat sub semnul ieftinirii creditelor ipotecare, până la adoptarea legii dării în plată. Acest lucru s-a simţit în sectorul bancar, unde fondurile pentru Prima Casă sunt pe terminate, şi în sectorul imobiliar, unde preţurile locuinţelor au crescut constant din ianuarie.

Indicele ROBOR se află la un minim istoric de sub 1%, marja de dobândă pentru Prima Casă a fost coborâtă de la 2,5 la 2%, iar aceste aspecte au dus dobânda anuală efectivă (DAE) pentru Prima Casă la 3,3%.
 
„Efectul acestei ieftiniri masive a banilor s-a resimţit imediat în piaţă imobiliară. Practic, gradul de îndatorare rezultat din accesarea unui credit Prima Casă pe 30 de ani, pentru achiziţia unui apartament cu două camere (50 mp), a scăzut, în medie, cu peste 20% în oraşele reşedinţa de judeţ din ţară, pe parcursul ultimului an”, se arată într-o analiză realizată de Capital.
 
O familie cu venituri medii din Cluj poate să-şi cumpere un apartament din salariu în 8,4 ani. Cluj-Napoca face parte din categoria municipiilor cu cel mai mare grad de îndatorare. Motivul îl reprezintă preţul mediu al apartamentelor, cel mai mare din ţară. Cele mai accesibile oraşe sunt Alexandria, Giurgiu, Slatina, Arad şi Zalău. La polul opus se află oraşele Suceava, Buzău, Oradea, Tulcea şi Vaslui, în special ca urmare a veniturilor reduse ale populaţiei.
 
Cele mai mici rate la Prima Casă sunt în oraşele în care locuinţele sunt cele mai ieftine. Locuitorii Alexandriei plătesc doar 87 euro/lună pentru a cumpăra un apartament cu două camere, iar cei din Sfântu Gheorghe, Giurgiu şi Reşiţa, sub 100 de euro. Analiza a luat în calcul preţul mediu pentru apartamentele cu două camere, de 50 mp, din reşedinţele de judeţ şi salariul mediu net. Ratele au fost calculate pentru un credit Prima Casă pe 30 de ani şi o DAE de 3,3%.

Comenteaza